Utredning av fördelarna med Hartlepools SMR-anläggning

Hartlepool kommer nu att fortsätta driften fram till 2026 BILD: EDF

X-energy och Cavendish Nuclear har anlitat Teesside University för att studera de potentiella regionala och ekonomiska fördelarna med en föreslagen kärnkraftsanläggning i Hartlepool, Storbritannien. Anläggningen ska baseras på X-energys Xe-100 högtemperaturreaktor.

Utredningen leds av Matthew Cotton, professor i offentlig politik vid Teesside University. Den inkluderar bedömningar av jobb, färdigheter, leverantörskedjekontrakt och investeringar. Expertis från universitetets International Business School och School of Social Sciences, Humanities & Law kommer att användas. Studien innefattar en granskning av tillgänglig socioekonomisk data och samverkan med lokala intressenter, inklusive regeringsrepresentanter och sektorexperter.

Utredningen kommer även att granska nationella effekter, såsom bidrag till Storbritanniens klimatmål. Ytterligare fördelar från industriell avkarbonisering och tillverkning av andra rena energiprodukter, som vätgas och flygbränsle, kommer också att undersökas.

Förväntade resultat och investeringar

Enligt tidiga uppskattningar från X-energy och Cavendish skulle en anläggning med tolv Xe-100-reaktorer i Hartlepool direkt sysselsätta hundratals personer i drift och ha en topparbetstyrka på flera tusen under byggfasen, utöver sysselsättningsfördelar i leverantörskedjan. Studien är en del av ett program på 6,68 miljoner pund, finansierat av X-energy och brittiska regeringen. I april i år tilldelades företagen 3,34 miljoner pund från Department of Energy Security and Net Zero's Future Nuclear Enabling Fund.

Xe-100 är en avancerad Generation IV-reaktor, baserad på decennier av drift, forskning och utveckling inom högtemperaturreaktorer. Designad för att fungera som en standard 320 MWe fyrpack kraftverk eller skalbar i enheter om 80 MWe. Xe-100 levererar pålitlig och lastföljande kraft till elsystem och kan kombineras med förnybara energikällor. Vid 200 MWt och 565°C ånga är Xe-100 även lämplig för andra kraftapplikationer, inklusive gruvdrift och tung industri.

X-energy och Cavendish planerar att utveckla en anläggning med tolv reaktorer i Hartlepool, avsedd att vara i drift i början av 2030-talet. Företagen planerar att bygga upp till 40 Xe-100-reaktorer i Storbritannien.

Ekonomiska och sociala effekter

X-energy projekt representerar en betydande ekonomisk och sysselsättningsmöjlighet, utöver dess bidrag till energisäkerhet och avkarbonisering. Teesside University är väl positionerat för att hjälpa till med denna utvärdering, tack vare sin stora erfarenhet av liknande projekt och goda kontakter med lokalsamhället och näringslivet.

Cavendish Nuclear betonar att en regional ekonomi som värd för ett sådant projekt kan uppleva ökad produktivitet och tillväxt. Att skapa leverantörskedjor och annan infrastruktur i lokala och närliggande områden kan permanent förbättra den ekonomiska kapaciteten. En nationell utbyggnad av 40 Xe-100-reaktorer skulle kunna generera cirka 20 miljarder pund i investeringar till Storbritannien.

Teesside Universitys professor Cotton påpekar att forskningen syftar till att arbeta med samhällen för att adressera regionala skillnader och driva social påverkan. Det föreslagna kärnkraftverket i Hartlepool representerar en massiv kapitalinvestering i Tees Valley, och det är viktigt att förstå dess påverkan.

Genom att analysera hur ett projekt av denna omfattning kommer att manifestera sig, kan olika socioekonomiska överväganden, problem och riskfaktorer för Hartlepool och omgivande regioner identifieras. Detta gör det möjligt att bestämma den bästa handlingsvägen för att dra full nytta av fördelarna och mildra eventuella negativa effekter för regionen.

Hartlepool kärnkraftverks framtid

Hartlepool kärnkraftverk på Teesside i nordöstra England är en av fyra AGR-flottor i Storbritannien som fortfarande genererar elektricitet. Verket har varit i drift i 40 år och skulle ha stängts i mars i år, men en förlängning på två år tillkännagavs i mars förra året. Den föreslagna utbyggnaden med Xe-100-reaktorer markerar en betydande utveckling i regionens energiproduktion och kan ge långsiktiga ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Källa: World Nuclear News