Ny kabel för grön energi byggs till Irland

Thibault Camus/AP/TT: Den irländske premiärministern Micheál Martin, som här tas emot av Frankrikes president Emmanuel Macron, skrev under överenskommelsen i Paris.

Projektet "har en kapacitet på 700 megawatt, sträcker sig över 575 kilometer och kommer att stärka Irlands säkerhet vad gäller energi och import av förnybar energi", heter det.

Kabeln kommer att gå i sydostlig riktning från Knockraha i County Cork, Irland, förbi brittiska Land's End för att nå Frankrike vid La Martyre i Bretagne.

I takt med tekniska framsteg blir liknande byggen allt vanligare. North Sea Link mellan Norge och Storbritannien satte förra året rekord som den längsta elkabeln i sitt slag, 720 kilometer.

Men maffigare projekt är på gång. För export av solkraft från Marocko till Storbritannien förbereds en 3 800 kilometer lång jättekabel, med en budget på 230 miljarder kronor. Och mellan Australien och Singapore planeras en 5 000 kilometer lång kabel, även den avsedd för stora mängder solenergi.

Budgeten för det fransk-irländska bygget är drygt 1,6 miljarder euro (17,6 miljarder kronor). Det sköts av Siemens Energy och franska Nexans, och ska vara klart 2026.