IEA: Stäng inte ned kärnkraft

Claus Fisker AP/TT: IEA-chefen Fatih Birol tror EU måste ställa in sig på ett tvärstopp för ryska naturgasleveranser. Arkivbild

Ju närmare vi kommer vintern desto tydligare ser vi Rysslands intentioner. Jag tror nedskärningarna syftar till att inte låta Europa fylla på sina lager, säger Birol om den senaste tidens strypta ryska gasleveranser, i en intervju med tidningen Financial Times.

Syftet från rysk sida med nedskurna gasleveranser nu är helt enkelt att stärka den ryska positionen gentemot EU i vinter, enligt Birol.

Han tillägger i intervjun att han tycker att de åtgärder som redan vidtagits, som att dra igång produktion på gamla kolkraftverk, är motiverade trots att det ökar utsläppen av växthusgaser. Men detta räcker inte för att klara sig utan rysk gas, enligt IEA-chefen.

Han tror bland annat att det i slutändan kan bli aktuellt att ransonera gaskonsumtionen i EU om Rysslands leveranser minskas ytterligare från dagens redan sänkta nivåer.

EU har sedan Rysslands attack mot Ukraina i februari minskat sitt beroende av rysk gas till 20 procent av importen, mot tidigare 40 procent.