Hitachi Energy satsar 3,7 miljarder SEK i Sverige och skapar 2 000 nya jobb

Ludvika Foto: Hitachi Energy

Hitachi Energy kommer att investera cirka 3,7 miljarder SEK (330 miljoner USD) för att utöka sin verksamhet i Sverige. Denna investering är en del av företagets globala satsning på 4,5 miljarder dollar fram till 2027, och inkluderar tillverkning, ingenjörskompetens, digitalisering, FoU och partnerskap. Den omfattande expansionen och moderniseringen av Ludvika-fabriken, tillsammans med skapandet av en ny arbetsplats i Västerås, kommer att skapa 2 000 nya arbetstillfällen i Sverige till 2027. Expansionen drivs av den ökande omställningen till förnybar energi.

De nyligen aviserade globala investerings- och expansionsplanerna möjliggör för Hitachi Energy att möta kundernas förväntningar och marknadens krav. Bara under den senaste månaden har viktiga HVDC-projekt tillkännagivits, som är viktiga för att möta den snabbt växande efterfrågan. Hitachi Energy har tecknat ramavtal med flera företag och presenterat nya branschledande lösningar.

"Vi är glada över denna tillväxtresa med investeringar och rekryteringar, som är ett resultat av en hög efterfrågan på vår världsledande teknik. Vi kommer att fortsätta att rekrytera och anställa mer än 2 000 nya medarbetare under de kommande åren, och räknar med att vara cirka 8 000 medarbetare i Sverige år 2027", säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy Sverige.

Utökning av kapaciteten i Ludvika

Ludvikafabriken, med över 120 år av innovation, kommer att expandera med mer än 30 000 kvadratmeter. Detta kommer att öka tillverkningskapaciteten för stora transformatorer för att påskynda leveranserna av viktiga HVDC-projekt. Investeringen i Ludvika inkluderar nya maskiner, monterings- och teststationer samt hållbar och innovativ tillverkningsteknik. Dessutom kommer Hitachi Energy att investera i sin fabrik i Figeholm, där en ny fossilfri energianläggning kommer att installeras.

Nytt campus i Västerås

I Västerås ska Hitachi Energy skapa en ny arbetsplats för att främja samarbeten, kreativitet och innovation. Den nya arbetsplatsen på 30 000 kvadratmeter kommer att rymma 1 800 medarbetare och inkludera forsknings- och utvecklingscenter, kontor och en toppmodern fabrik för tillverkning av produkter för skydd, övervakning och styrning av elnät. Flytten till de nya lokalerna är planerad till 2027.

Denna investering är en del av företagets globala strategi för att öka kapaciteten och möta den ökande efterfrågan på förnybar energi både i Sverige och globalt.