Banbrytande avtal för kärnenergiutveckling i Afrika

DeepGeos Murray (till vänster) och AFCONEs Agboraw, vid Africa Energy Indaba-konferensen. Bild: AFCONE/DeepGeo

I ett banbrytande steg mot främjandet av kärnenergi på den afrikanska kontinenten har African Commission on Nuclear Energy (AFCONE) och DeepGeo ingått ett partnerskapsavtal. Detta avtal öppnar upp för möjligheten att etablera multinationella djupgeologiska förvaringsställen i Afrika, där en del av inkomsterna ska användas för att underlätta utvecklingen av kärnenergi.

Initiativet, kallat African Nuclear Energy Funding Initiative, innebär att DeepGeo kommer att introduceras till afrikanska finansiella institutioner och få förbättrad tillgång till beslutsfattare i Afrika. I gengäld kommer AFCONE att få en del av framtida intäkter från eventuella djupgeologiska förvar och omedelbart påbörja arbetet med att skapa en mall för regional kärnenergireglering. Detta syftar till att underlätta utbyggnaden av kärnenergi och användningen av gemensamma bränslecykelanläggningar över hela kontinenten.

Allmän acceptans

Att erbjuda djupgeologiska förvar för att avlägsna högaktivt radioaktivt avfall ses som ett sätt att underlätta utvecklingen av ny kärnkraft. Trots detta har få länder hittills varit villiga att hysa dessa faciliteter, och tidigare initiativ har inte lyckats uppnå nödvändig allmän acceptans. DeepGeo arbetar dock med flera afrikanska regeringar som uttryckt en potentiell vilja att vara värdnationer för dessa faciliteter.

Partnerskapet siktar på att stärka afrikanska finansinstituts förmåga att investera i kärnenergiprojekt med målet att uppnå kärnenergiautonomi för Afrika. Detta inkluderar stöd till regionala bränslecykelanläggningar, forsknings- och medicinska faciliteter samt en inhemsk leverantörskedja.

Historiskt uppdrag

Enobot Agboraw, verkställande sekreterare för AFCONE, betonar att avtalet erbjuder afrikanska nationer möjligheten att gå förbi den etablerade kärnenerginormen och själva ta kontroll över utvecklingen av kärnenergi. Link Murray, president för DeepGeo, uttrycker tacksamhet över att kunna stödja AFCONEs historiska uppdrag att tillföra prisvärd, ren kärnenergi till Afrika.

Avtalet innehåller även ett exempel på möjlig finansiering, där en försiktig uppskattning av en årlig mottagning av 2000 ton använt kärnbränsle, prissatt till 1 miljon USD per ton, skulle kunna generera en årlig inkomst på 2 miljarder USD. Detta skulle möjliggöra en royaltybetalning till AFCONE på 20 miljoner USD, en investering av 20 procent av årsintäkten, 400 miljoner USD, i en DeepGeo Trust för en afrikansk kärnenergibank och ett liknande årligt belopp till en fond för allmän afrikansk ekonomisk utveckling.

Gemensamma regelverk

Avtalsparterna kommer även att uppmuntra afrikanska länder som är nya inom kärnenergi att utveckla sina program genom ett multilateralt tillvägagångssätt, vilket innebär gemensamma regelverk, gemensam utveckling av infrastruktur och hållbarhetskrav. Detta för att minska finansiella risker, underlätta finansiering och snabba på projektens slutförande.

AFCONE, inrättad av Afrikanska unionen 2010 efter Pelindabafördragets ikraftträdande 2009, syftar till att säkerställa att stater följer sina förpliktelser enligt fördraget och främja fredlig kärnenergisamarbete regionalt och intern

Källa: World Nuclear News