Gravitationell energilagring ger nytt liv till finsk gruva

Pyhäsalmi gruva. Stället öppnades 1962 och gruvan producerade bl.a. koppar, zink och pyrit. Gruvan som helhet är 1,4 km djup. Källa: Wikipedia Common, kredit: Tiia Monto

Planer har offentliggjorts för att återanvända en övergiven schakt i Pyhäsalmi-gruvan i Finland för ett unikt underjordiskt energilagringsprojekt, utvecklat av Gravitricity.

Pyhäsalmi-gruvan, som ägs av det kanadensiska gruvföretaget First Quantum Minerals, är belägen 450 km norr om Finlands huvudstad Helsingfors. Den är en av Europas djupaste zink- och koppargruvor, med en djup på 1 444 meter.

Det lokala samhället i Pyhäsalmi har tillsammans med det energilagringsföretaget Gravitricity från Edinburgh bildat utvecklingsbolaget Callio Pyhäjärvi för att driva regenereringsprojekt i gruvan.

Använder tyngdkraft

Samarbetet inleds med ett avtal om att omvandla en 530 meter djup hjälpschakt till en fullskalig prototyp av Gravitricitys teknologi.

Gravitricitys energilagringssystem, GraviStore, använder tyngdkraft genom att höja och sänka tunga vikter i underjordiska schakt, vilket kombinerar egenskaper från litiumjonbatterier och pumpad hydroförvaring.

Systemet ska erbjuda upp till 2 megawatt lagringskapacitet och därmed tillhandahålla balanstjänster till det finska nätverket.

Över 60 miljoner ton malm

Gravitricitys verkställande ordförande Martin Wright kommenterade projektet:

- Detta projekt kommer att demonstrera i full skala hur vår teknik kan erbjuda tillförlitlig och långlivad energilagring. Vårt system kan fånga och lagra energi under perioder med låg efterfrågan och snabbt frigöra den vid behov.

Pyhäsalmi-gruvan, som öppnades 1962 och beräknas fortsätta med markarbete till 2025, har producerat över 60 miljoner ton malm under sin livstid.

En stor satsning

Gruvan, som en gång var en stor arbetsgivare i området, stängdes i augusti 2022, vilket ledde till betydande jobbförluster. Detta lagringsprojekt är dock en del av en större satsning för att återuppliva både gruvan och regionen. Som en del av det globala initiativet Callio driver man nu olika projekt i gruvan, inklusive solgårdar, teknikstartups, testanläggningar för gruvteknik och ett underjordiskt 5G-nätverk.

Källa:  Gravitricity