RWE överväger en förlängning av brunkoldriften, miljöexperterna är oroade

Tyska kolkraftverket Niederaußem (staden Bergheim/Rhein-Erft-distriktet) med block Niederaussem E och F och Neurath C har vardera en effekt på 300 megawatt. Användningen är tidsbegränsad. Foto: RWE

RWE, tyska energijätten, överväger att förlänga driften i energikoncernens brunkolkraftverk om den tyska regeringen går med på en sådan förlängning. Dessa brunkolproducerande anläggningar, särskilt Neurath D och E, har kritiserats för att vara särskilt förorenande och miljöskadliga.

En talesperson för RWE berättade för mediet Rheinische Post att om regeringen, i samråd med nätkoncernen, anser att det är nödvändigt att förlänga driften av Neurath D och E med ett år fram till mars 2025 för att säkerställa energiförsörjningens stabilitet, kommer koncernen att förlänga anläggningarnas livslängd.

På grund av kriget

Förra året gav den tyska regeringen grönt ljus för att återstarta eller förlänga driften av kolbaserade kraftverk för att minska beroendet av gas, särskilt som en följd av konflikten i Ukraina. RWE fick tillstånd att fortsätta driften av två kraftverksenheter (Neurath D och E) som ursprungligen skulle stängas av i slutet av 2022, fram till slutet av mars 2024. Nu utvärderar regeringen om dessa anläggningar bör fortsätta att fungera i ytterligare ett år, fram till slutet av mars 2025, eller om de bör konverteras till reservkraftverk.

Miljöexperter har uttryckt oro över detta förslag, särskilt med tanke på att Neurath D och E anses vara bland de mest förorenande kraftverken i landet. Karsten Smid, en expert inom energi, påpekade att det vore klimatmässigt katastrofalt och onödigt att låta de mest förorenande anläggningarna fortsätta att producera el.

Beslut återstår

För Rheinische Revier, en region i Tyskland, har politiken och RWE enats om en tidigareläggning av utträdet från kolproduktion till 2030. Dock är beslutet ännu inte fattat för de östtyska regionerna. Detta ärende är komplicerat och kritiskt för Tysklands övergång till ren energi och minskningen av beroendet av fossila bränslen.

Källa: RWE / Rheinische Post