S vänder om ny kärnkraft

Kärnkraftverket Ringhals är nu aktuellt för nya reaktorer. Fotot: Vattenfall

Socialdemokraterna vill avskaffa taket för antalet kärnkraftsreaktorer som får byggas i Sverige. I dag begränsas antalet reaktorer till max tio, men enligt partiet är det dags att omvärdera den gränsen på grund av Sveriges ökade elbehov och den tekniska utvecklingen inom området. Ny kärnkraftsteknik behövs för att möta det ökade behovet av energi och att Sverige bör vara med när små, modulära reaktorer utvecklas. Det innebär att det är det meningslöst att räkna kränkrafstutbyggnad i antal reaktorer och i ställt räkna i producerade megawattimmar.

Samtidigt menar S att utbyggnad bör ske där det redan finns kärnkraft och att det är staten uppgift att se till att säkerheten upprätthålls. Därför bör det inte vara öppet för vem som helst att bygga ny kärnkraft var som helst i landet och att det krävs en myndighetskontroll för att säkerställa kontroll över platsvalen. S vill också ha en ny blocköverskridande energiöverenskommelse för att ge långsiktiga spelregler för näringslivet och säkra Sveriges energiförsörjning i framtiden.

Socialdemokraternas motstånd mot kärnkraft började redan vid folkomröstningen 1980 då ett kongressbeslut togs om att avveckla kärnkraften. Sedan dess har partiet vacklat fram och tillbaka i frågan och skapat rum för både ja och nej-sidan. Den politiska debatten har blivit alltmer polariserad mellan vindkraft och kärnkraft och när Miljöpartiet lämnade regeringssamarbetet 2021 öppnades dörren hos S för en svängning i kärnkraftsfrågan. Man kan notera att ordet förnybart är numera utbytt mot fossilfritt i den politiska debatten. Och nu är det alltså grönt ljus för ny kärnkraft enligt S.