Kina bygger sex gånger fler nya kolkraftverk än andra länder, visar en färsk rapport

Nya kolkraftsprojekt och avvecklade kolkraftverk (pensioneringar) i Kina 2022. Källa:Center for Research on Energy and Clean Air/Center for Global Sustainability vid University of Maryland.

En ny rapport från Global Energy Monitor och Center for Research on Energy and Clean Air visar att Kina förra året auktoriserade motsvarande två kolkraftverk per vecka, men att Kinas förnybara sektor växer också.

Kina tillät fler kolkraftverk förra året än någon gång under de senaste sju åren, enligt en ny rapport som släppts. Det motsvarar ungefär två nya kolkraftverk per vecka.

Rapporten från energidataorganisationerna Global Energy Monitor och Center for Research on Energy and Clean Air hävdar att Kina fyrdubblade mängden nya kolkraftsgodkännanden 2022 jämfört med 2021.

Trampar på gasen

Det trots att en stor del av världen håller på att bli av med kol, säger Flora Champenois, kolforskningsanalytiker på Global Energy Monitor och en av medförfattarna till rapporten.

- Alla andra är på väg bort från kol och Kina verkar trampa på gasen, säger hon.

-Vi såg att Kina har sex gånger så många anläggningar som börjar byggas som resten av världen tillsammans.

Rapportförfattarna fann att tillväxten av nya kolanläggningar som tillåtits verkar vara ett svar på pågående torka och förra sommarens historiska värmebölja, som forskare säger gjordes mer sannolikt på grund av klimatförändringar. Värmeböljan ökade efterfrågan på luftkonditionering och ledde till problem med nätet. Värmen och torkan ledde till att floder torkade upp, inklusive vissa delar av Yangtze, och innebar mindre vattenkraft.

- Vi ser en sorts reaktion när Kina nu bygger mycket fler kolanläggningar för att ta itu med dessa klimatförändringar, säger Champenois.

Höga priser på flytande naturgas på grund av kriget i Ukraina ledde också till att minst en provins övergick till kol, säger Aiqun Yu, medförfattare till rapporten och seniorforskare vid Global Energy Monitor.

Nya godkännanden av kolkraftverk accelererade förra sommaren när Kina såg historiska värmeböljor som ökade efterfrågan på luftkonditionering. Värmen och en pågående torka gjorde att floder torkade ut, inklusive en del av Yangtze. Kinas nät kämpade när vattenkraften gick offline.

Kina är ledande i världen när det gäller att bygga ny solenergi och ny vind, samtidigt som man bygger fler kolanläggningar än något annat land, konstaterar rapporten.

Det finns regerings- och industriargument för att kolkraftverken kommer att användas som reservstöd för förnybara energikällor och under perioder av intensiv elefterfrågan, som värmeböljor, säger Ryna Cui, biträdande forskningschef vid Center for Global Sustainability vid University of Maryland School av offentlig politik.

- Det används som en ursäkt för nya projekt, säger Cui.

- Förra årets boom av nytt kol kom inte från ingenstans, säger Yu, som konstaterar att den inhemska kolindustrin länge har drivit budskapet att kol är en pålitlig form av energisäkerhet.

När energikrisen inträffade, när energisäkerhet är ett stort problem, söker landet bara lösningar från kol som standard", säger Yu.

Champenois säger att ökningen av tillstånd förra året kan vara att Kinas kolindustri tar en sista chans att få finansiering för nya kolanläggningar, som är alltmer oekonomiska jämfört med förnybara energikällor.

Internationella energiorganet bekräftade nyligen att det inte får ske någon ny utveckling av oförminskad koleldade kraftverk för att hålla temperaturen under 1,5 grader Celsius och undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Det är för tidigt att veta hur mycket anläggningarna kommer att drivas och hur de kommer att påverka Kinas utsläpp, säger Lauri Myllyvirta, huvudanalytiker vid Center for Research on Energy and Clean Air och en av rapportens medförfattare.

- Utmaningen kommer dock att vara att alla dessa kraftverk har ägare som är intresserade av att tjäna så mycket pengar som möjligt på att driva dem, säger han.

Myllyvirta säger att många lösningar handlar om att fixa landets elnät, inklusive att göra nätet mer effektivt och göra det lättare att dela energi över Kinas regioner om det finns strömbrist.

Champenois säger att att flytta kolinvesteringar till förnybara energikällor och lagring skulle vara det smarta beslutet för Kina. På så sätt kommer de inte att ha "stranded assets", säger hon, investeringar som kommer senare att förlora pengar.

Källa: Global Energy Monitor och Center for Research on Energy and Clean Air/Center for Global Sustainability vid University of Maryland School