Misslyckade brittiska vindenergiauktionen till havs en global väckarklocka

Brittisk vindkraftspark Skegness havs. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: geograph.org.uk, Rob Farrow

Regioner som strävar efter att utveckla vindkraftsprojekt till havs, som APAC och Latinamerika, bör lära sig av Storbritanniens senaste misslyckande och etablera ett effektivt samarbete mellan regeringen och industrin för att påskynda övergången till förnybar energi, enligt Global Wind Energy Council (GWEC) .

I en kommentar till den senaste omgången av den brittiska regeringens Contracts for Difference (CfD)-system, meddelade GWEC att regeringens underlåtenhet att kontraktera några havsbaserade vindprojekt borde tjäna som en vändpunkt för den globala havsbaserade vindkraftsindustrin.

Tydliga varningar

GWEC noterade att beslutsfattare inte vidtog några åtgärder även om branschexperter tydligt varnade för att prissättningen som fastställts av den brittiska regeringen gjorde projektinvesteringar omöjliga. Pristaket för årets auktion sattes ännu lägre än i föregående omgång, trots att vindkraftsutvecklare brottas med en utmanande miljö med inflation och eskalerande kostnader för leveranskedjan.

- Vi hoppas att den brittiska regeringen lär sig en läxa av detta: vindenergi är billig, men det är inte gratis, och investerare kan inte tas för givna. Vi ser dessa utmaningar runt om i världen och regeringar kommer att följa nyheterna noga, säger GWEC:s vd Ben Backwell till mediet Renewables Now.

I en färsk rapport förutspås, enligt GWEC, att världen kommer att installera 380 Gigawatt ny havsvind på 32 marknader under perioden 2023–2032. Men att låsa upp denna potential kräver en gigantisk nivå av samarbete, inte bara mellan regeringar och industri utan även mellan olika regioner, meddelade föreningen.

Källa: Pressmeddelande: GWEC