H2GS tecknar mångmiljardkontrakt med Fortum

Bild: H2GS

Ståltillverkaren H2 Gren Steel har tecknat ett ramavtal, värt många miljarder, med den finska energijätten Fortum, som åtar sig att leverera fossilfri el den framtida stålfabriken i Boden.

Avtalet är en del i ett nytt partnerskap där Fortum ska stå för en avsevärd del av elleveranserna till stålverket.

– Det här nya avtalet och partnerskapet innebär att vi säkrar väldigt stora volymer fossilfri el under lång tid framåt, säger Luisa Orre, inköpsdirektör på H2GS till Dagens Industri.

– Det känns mycket bra att vi trots den rådande energikrisen i Europa och det senaste årets rekordhöga elpriser kunnat enas om villkoren som är långsiktigt konkurrenskraftiga och attraktiva för båda parter, fortsätter hon.

H2GS siktar på att inom några år komma upp i en kapacitet på 5 miljoner ton stål om året. De utlovade låga utsläppen ska möjliggöras genom användning av grön vätgas.

Anläggningen kommer att kräva astronomiska mängder fossilfri el, enligt beräkningar 9,5 TWh om året, vilket motsvarar 6-7 procent av hela Sveriges elförbrukning.

I fjol tecknade H2GS leveransavtal med norska Statkraft, också det ett mångmiljardavtal.

Anmärkningsvärt är att båda kontrakten ingåtts med utländska, statligt kontrollerade energibolag.

Fortum har bekräftat ramavtalet. Enligt dem kommer elen framför allt levereras från företagets många vattenkraftverk i norra Sverige.