Billigaste elen på länge

Fredrik Sandberg /TT: Billigare sätta i kontakten. Arkivbild.

På fredagen kostar elen i hela Sverige 45 öre per kilowattimme (kWh), enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är tredje dagen i rad med priser under 50 öre i samtliga fyra elprisområden. Det har inte hänt sedan de blåsiga dagarna kring årsskiftet då det dessutom var helg med allmänt lägre förbrukning.

Efter en dyrare inledning av månaden är mars på väg att bli den billigaste sedan oktober, åtminstone i Sydsverige, elområde 4. Snittpriset fram till 24 mars ligger nu där på 95 öre/kWh, vilket kan jämföras med drygt en krona både i januari och februari och hela 2:71 i december.

I norra Götaland och Svealand, elområde 3, ligger snittpriset i mars för närvarande på 83 öre, ungefär som i februari men billigare än januari. I norra halvan av landet, elområde 1 och 2, noteras det genomsnittliga elpriset fram till 24 mars till 56 öre, aningen dyrare än februari men billigare än januari.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt och moms plus elnätsavgift, i grova slängar 1:50 kronor per kWh.