Energieffektivisering är det snabbaste sättet att få ner elkostnaderna - få koll på exakt vilka energitjuvarna är

När företaget lägger upp en plan för energieffektivisering är det enklast att börja med de stora energiförbrukarna. På umeåföretaget Ålö AB, som tillverkar frontlastare, är det måleriets jättelika ugnar. Framför den grönlackade frontlastaren på bilden: Fredrik Carlsson (Ålö AB), Sara Narbrink (ABB), Johan Andersson (ABB), Fredrik Lindgren (ABB), Erik Stenlund (Ålö AB).

Genom att börja mäta kan man snabbt minska sin energiförbrukning och pressa elkostnaderna. Umeåföretaget Ålö AB har precis påbörjat sin resa mot mer energieffektivisering med detaljerad mätning. Här är tipsen och utrustningen som gör skillnad.

För många företag kom det som en chock när elpriset plötsligt fördubblades, tredubblades och bara fortsatte spikrakt upp till följd av den snabba återhämtningen från pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.

- Vad gör vi nu? Hur ska vi ta tag i det här? Vi fick direkt en massa telefonsamtal från kunder om hur man snabbt kan komma igång med energimätning, var det är lämpligast att börja och hur snabbt en sådan investering går att räkna hem, säger Fredrik Lindgren, säljare på ABB Electrification.

Även om de flesta industriföretag vet att man bör mäta för att få bättre koll på sin energiförbrukning och se till att verksamheten styrs så optimalt som möjligt är det många som knappt har någon mätning alls.

- Och det är ju förståeligt. De ekonomiska incitamenten har helt enkelt inte funnits där. I andra europeiska länder med mycket högre elpriser har mätning däremot varit en självklarhet länge, säger Johan Andersson, säljare på ABB Electrification.

bild
För att kunna pressa företagets elförbrukning och bli mer energieffektiva måste man först mäta och kartlägga sin förbrukning. Industriföretaget Ålö AB tog hjälp av ABB för att lägga upp en roadmap för energimätningar på sin fabrik. På bilden: Erik Stenlund, underhållstekniker på Ålö AB och Fredrik Lindgren, säljare ABB Electrification.

”På Ålö AB arbetar vi hårt för att bli mer klimatsmarta och tar nu tillsammans med ABB nästa steg i vår omställningsresa för att bli mer energieffektiva. ABB är med på hela resan, från förstudier till integrering av produkter och support, vilket känns väldigt tryggt.”
Fredrik Karlsson, underhållschef på Ålö AB

Stor potential till besparingar

Det här innebär samtidigt att det finns stora vinster att göra för dem som väljer att investera i energimätning och satsa på energibesparande åtgärder.

- Många industriföretag har ingen aning om var förbrukningen är som störst, bortsett från vissa givna energislukare som stora pumpar och liknande. Potentialen för energibesparing är därför enorm. Med tanke på att elpriserna även uppe i norra Sverige har flerdubblats så är pay off-tiden numera väldigt kort för den som investerar i energieffektivisering, säger Fredrik Lindgren.

Sedan 2014 är det också lag på att alla företag med över 250 anställda, privata såväl som offentliga, måste göra återkommande kvalitetssäkrade energikartläggningar. I lagen om energikartläggning, EKL, ingår förutom att redovisa hur mycket energi som förbrukas i verksamheten även att ge förslag på åtgärder för energieffektivisering.

bild
Med hjälp ABB:s EQmatic Energy Analyzer samlas mätdata in från anläggningen och presenteras via ett användarvänligt webbaserat gränssnitt. Här kan personal och ekonomiansvariga lätt jämföra förbrukning under tid och få ett mått på de insatser för energieffektivisering som görs.

4 tips för företag som vill minska sin elförbrukning

4 tips för företag som vill minska sin elförbrukning

Börja mäta! Det är första steget och ett måste för att kunna jämföra energiförbrukning över tid och i detalj. Energimätning kan liknas vid en färddator i en bil där man snabbt får koll på läget och ser vilka åtgärder som behöver göras och vad det innebär i kronor och ören.

Ta de lågt hängande frukterna först. Börja med stora energiförbrukare och enkla åtgärder som belysning, värme och ventilation. Byt ut metallhalogenlamporna mot LED-belysning. Se över möjligheterna till laststyrning genom att flytta viss förbrukning i tid till timmar med lägre elpris. Byt ut gamla motorer mot nya mer effektiva som kan utföra bättre jobb för samma energimängd.

Tänk kreativt. Behöver ventilationen och belysningen i lagret verkligen vara på jämt? Kanske kan man sätta strålkastare på lagertruckarna istället? Går det att omfördela så mer produktion sker på tider då elpriset är lägre?

- Använd frekvensomriktare. Av gammal vana går idag ofta elmotorer och pumpar på full effekt hela tiden och hastigheten regleras genom att strypa flödet. Med ABB:s frekvensomriktare styr man istället varvtalet efter behov vilket kan innebära stora besparingar eftersom effektbehovet minskar med kubiken på det minskade varvtalet. En sänkning av varvtalet med 20 % halverar energiförbrukningen!

Mätning hos Ålö AB

Ett industriföretag som precis påbörjat sin resa mot mer energieffektivisering och mer detaljerad mätning är umeåföretaget Ålö AB, som är världsledande på frontlastare. ABB installerar här ett system för mätvärdesinsamling runt om i anläggningen som Ålö sedan enkelt kan läsa av och få presenterat på visuellt tydligt sätt via en kontrollpanel.

- På Ålö finns exempelvis flera jättestora ugnar som drar mycket energi. Genom att först mäta under en tid, sedan utföra vissa åtgärder för att optimera energianvändningen och sedan mäta igen får företaget svart på vitt hur effektiva åtgärderna är. Utan sådana mätdata blir investeringarna i energieffektivisering mest en form av kvalificerad gissning, säger Johan Andersson.

Med hjälp av mätdata kan Ålö nu räkna på vilken energibesparing det innebär att starta en viss ugn lite senare, byta vissa armaturer eller investera i en ny maskin.

Total kontroll med EQmatic

Ju mer detaljerade undermätningar man gör av företagets olika delar, från produktion till kontorslokaler och elbilsladdare, desto större blir besparingspotentialen. När det handlar om energieffektivisering är det många bäckar små som gäller.

En bra lösning för att på ett enkelt sätt installera och övervaka logga, visualisera och analysera företagets data om energi och förbrukning från olika mätare är ABB:s EQmatic Energy Analyzer. Här kan man lätt se vad varje maskin eller ventilationsanläggning kostar i drift och styra om lasten och öka flexibiliteten i syfte att slippa betala för mycket såväl under dygnet som under året i elräkningar och effektavgifter.

- Enheten samlar in data från olika mätare som sedan presenteras och hanteras via ett användarvänligt webbaserat gränssnitt. Detta gör det enkelt att få överblick, hitta energitjuvar och testa olika åtgärder för energibesparing. Systemet kan byggas på med lösningar för automation och digitalisering för att skapa än smartare styrning och energieffektivisering, säger Sara Narbrink, Product Marketing Specialist, ABB Electrification.

För mer information kontakta: 

bild

Johan Andersson
Säljare, ABB Electrification
johan.aj.andersson@se.abb.com
+46722114477

bild

Sara Narbrink
Product Marketing Specialist, ABB Electrification
sara.narbrink@se.abb.com
+46722038810

bild

Fredrik Lindgren
Säljare, ABB Electrification,.
+46 (0)725 42 01 08
Fredrik.x.lindgren@se.abb.com