Vattenfalls vd: "Ska klara nästa vinter också"

Stina Stjernkvist/SvD/TT: Vattenfalls vd Anna Borg presenterar bolagets delårsrapport. Arkivbild.

Europa räddades av en mild vinter. El- och gaspriserna blev inte lika höga som befarat och gaslagren i Europa är mer välfyllda än vad de brukar vara vid den här tiden på året.

Startpunkten är bättre nu, men jag vill poängtera att det här inte är över än. Vi ska klara nästa vinter också, säger Vattenfalls vd Anna Borg och fortsätter:

Det finns fortfarande en stor risk för både höga och volatila priser. Det tar tid att bygga ny elproduktion, Europa kommer fortfarande att vara beroende av import av flytande naturgas nästa vinter.

Har folk kunnat betala sina elräkningar i vinter?

Vi ser att folk har klarat det, jag tror också att elräkningen är en av de räkningar som man prioriterar. Men vi ser en väldigt stor ökning av kunder som kontaktar vår kundservice. Det är en tuff situation för många och vi gör så gott vi kan för att mäkta med och hjälpa alla.

Stor förlust

För fjärde kvartalet 2022 redovisar Vattenfall en ren förlust på 24 miljarder kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 7,8 miljarder ett år tidigare.

Brakförlusten förklarar Anna Borg med el- och bränslekontrakt som ingåtts tidigare år, men som redovisas löpande till aktuellt marknadsvärde.

Eftersom priserna har varit så skakiga det senaste året har det lett till så kallade "marknadsvärdesförändringar" för Vattenfall på minus 34,9 miljarder kronor under kvartalet och på minus 20,1 miljarder för helåret.

Rensat för den posten blev resultatet under kvartalet bättre än året före.

Vindkraften dubblerade sitt resultat. Vi har både fått mer betalt för elen men har också fler vindkraftsparker som är uppe och snurrar, säger Anna Borg.

Bolaget kommer att dela ut 4 miljarder kronor till sin ägare staten. Det är en bra bit lägre än de 23,4 miljarder kronor som bolaget delade ut året innan.

Enligt Anna Borg var dock 2021 ett extraordinärt år, som bland annat innebar ersättning från tyska staten för nedlagda kärnkraftverk. Enligt henne är 4 miljarder i linje med åren innan det.

Inget klart kring kärnkraft

Det här är något som Vattenfall väl kan bära, och samtidigt med råge uppfylla sina åtaganden både vad gäller investeringar och gentemot kunderna, säger Anna Borg.

Nyligen kom nyheten att Vattenfall ansökt hos Svenska Kraftnät om att få ansluta ny kärnkraft till elnätet.

Bolaget tonade dock snabbt ner nyheten. Några beslut om det ens blir ny kärnkraft för Vattenfalls del är inte fattade, understryker Anna Borg.

Först ska en förstudie göras klar under 2023. Om tekniken sedan håller det den lovar, och om andra förutsättningar faller på plats, så räknar Anna Borg med att ny kärnkraft kan vara på plats tidigast under början av 2030-talet.

Vi har ställt frågan till Svenska Kraftnät precis på samma sätt som när vi frågar om stora havsbaserade vindkraftverk, det är för att vi ska få svar på hur och när det är möjligt att få en anslutning, det är en väldigt naturlig del av projektet, säger hon.

Vill att det går snabbare

Utbyggnaden av fossilfri elproduktion går för långsamt generellt, enligt Anna Borg.

I dag tar tillståndsprocesser väldigt lång tid och många processer får nej, vi skulle gärna se att det går snabbare.

Det har under väldigt många år varit komplexa tillståndsprocesser. Nu har många initiativ startats, av både förra och nuvarande regering, för att underlätta regelverken och vi ser fram emot implementeringen av det, säger hon.