Ekerös nya badhus får fjärrvärme från Solör Bioenergi

Nya badhuset på Ekerö. Foto: Linda Broström

Under 2021 påbörjades byggandet av Ekerös nya badhus, som har ambitionen att bli ett attraktivt och användarvänligt badhus för kommunens invånare. Ekerö Solör Bioenergi AB har fått i uppdrag att installera och leverera fjärrvärme till badhuset som beräknas stå klart under våren 2023. Sedan en tid tillbaka är fjärrvärmen i gång genom så kallad byggvärme, som används under tiden då badhuset byggs.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 600 000 användare varje dag. Företaget finns på 271 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Fjärrvärmen på Ekerö har varit igång sedan november 2020 och byggs nu ut i snabb takt. Ekerö Solör Bioenergi AB, som ägs av Solör Bioenergi-koncernen och Ekerö kommun, står för leveransen av klimatvänlig fjärrvärme till fastigheter i kommunen. I fjärrvärmeanläggningen, som ligger i Brygga industriområde, finns två biobränslepannor som eldas med rester från skogsindustrin från öarna runt omkring Ekerö. Pannorna är toppmoderna och uppfyller alla kommande krav på bland annat hantering av stoft.

bild
Nya badhuset på Ekerö. Foto: Linda Broström

Hållbara byggprojekt
Ekerös nya badhus har som mål att bli ett attraktivt och användarvänligt badhus för kommunens invånare, kommunala verksamheter, föreningsliv och besökare. Solör har fått i uppdrag att installera och leverera fjärrvärme till badhuset, som planeras vara klart under våren nästa år.

- För oss är det viktigt med hållbarhet i våra byggprojekt, därför har vi valt att ge Ekerö Solör Bioenergi AB uppdraget att leverera fjärrvärme till vårt nya badhus. Genom förnybar energi tillsammans med andra hållbara insatser arbetar projektet för att uppfylla kraven i miljöbyggnad silver när badhuset står klart, vilket är mycket glädjande, säger Cecilia Moar, Tf fastighetschef Ekerö kommun.

bild
Foto: Solör Bioenergi

Utökat samarbete med kommunen
Under förra året kom Solör in i byggprojektet då arbetet påbörjades med att gräva en dryg kilometerlång ledning till området Träkvista, där badhuset byggs. I området finns även idrottshall, ishall och andra kommunala byggnader som i och med den nya ledningen har kunnat kopplas på till fjärrvärmen.

- Det är fint att vi nu utökar vårt goda samarbete med kommunen och levererar klimatvänlig värme för fler funktioner i kommunen, säger Jan Lindkvist, VD Ekerö Solör Bioenergi AB.

Sedan en tid tillbaka är fjärrvärmen i gång genom så kallad byggvärme, som används under tiden då badhuset byggs. Den årliga leveransen av fjärrvärme beräknas till 1 000 MWh.

- I och med den nya ledningen har vi förberett för fortsatt utbyggnad på Ekerö. Förutom intresset från kommunen om fjärrvärme till offentliga verksamheter ser vi en stor efterfrågan på fjärrvärme från privatpersoner, säger Jan.