Här är EU:s nya energiförslag

Jean-Francois Badias/AP/TT: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

De senaste förslagen har tagits fram i all hast efter EU-ländernas informella toppmöte i Prag för bara 1,5 vecka sedan. Det som nu presenteras av kommissionsordförande Ursula von der Leyen och hennes kollegor ska genast bli behandlat av EU-ledarna igen, när stats- och regeringscheferna samlas för ordinarie toppmöte i Bryssel på torsdag.

Vi vet att vi är starka när vi arbetar tillsammans, säger von der Leyen på en presskonferens i Strasbourg.

Något omedelbart pristak på gas – som flera länder krävt – föreslås inte. Fast det ska kunna tas till i ett nödläge, om priserna sticker upp för högt, i väntan på att ett nytt prissättningsindex kan tas fram.

Vi tar fram en mekanism som begränsar överpriser på gas, om det skulle behövas, säger von der Leyen.

Inköp och index

Förslagen vilar på tre pelare:

Det första handlar om möjligheten för länder att göra gemensamma inköp, inklusive ett krav på att alla gör det för att fylla minst 15 procent av sina gaslager.

Det andra är att fram till i vår utveckla det nya prissättningsindexet för gasen och dessförinnan även, i ett nödläge, kunna ta till den tillfälliga formen av pristak.

Det tredje berör leveranssäkerheten och gör det tvingande för EU-länderna att hjälpa varandra om någon hamnar i kris, oavsett om några bilaterala leveransavtal finns på plats eller inte.

Potentiellt borde vi ha 40 sådana avtal, men vi har bara sex. Det är inte tillräckligt, säger von der Leyen.

"Tuffa vintrar"

Därutöver ingår även förslag om att använda större delar av EU:s regionalstöd till energiåtgärder och att tillfälligt lätta på energifirmornas likviditetskrav.

"De kommande vintrarna blir tuffa, men dagens paket hjälper europeiska familjer att hålla sig varma och industrin i gång", lovar kommissionens klimatansvarige förste viceordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande.