C vill se solkraftsboom i landet

Henrik Montgomery/TT: Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) inviger partiets valstuga i Stockholm. Med solceller på taket.

Centerpartiet vill bygga ut solenergin kraftigt de närmaste åren. Bland annat vill man slopa skatten för egenanvändning av solel och utvidga det gröna avdraget.

Vi vill att alla oavsett bostadsform ska kunna bli solelsproducenter, säger Annie Lööf.

Till exempel skulle hyresgäster och bostadsrättsägare kunna köpa in sig i en solcellspark eller i solpaneler på en bondes ladugårdstak. I dag sitter det oftast bara solpaneler på halva taket, eftersom det räcker för lantbrukarens behov – och så sätter skattereglerna stopp för mer.

Genom att göra skatteförändringar kan hela taket nyttjas, säger Lööf.

Den som köper in sig i en anläggning skulle förutom slopad skatt också kunna få göra ett grönt avdrag, som fungerar ungefär som rut- och rotavdraget.

Genom bättre ekonomiska incitament hoppas C att fler tak ska få solceller.

Centerpartiet vill se en nationell strategi för mer solkraft. Målet för den kommande mandatperioden är att öka solelen från dagens 1 TWh till 15 TWh, vilket motsvarar drygt tio procent av Sveriges nuvarande elanvändning. Till 2030 bedömer C att produktionen kan öka till 30 TWh.

Med rätt insatser kan vi få en solkraftsboom i Sverige, där vi om bara några år kan få tio procent av hela Sveriges elanvändning som består av solenergi, säger Annie Lööf.

C vill också ställa krav på att statliga byggnader ska förbereda sina tak för solceller vid större renoveringar eller nybyggnation.

Man behöver se de offentliga taken som en strategisk resurs, säger Lööf.