Zaporizhias kärnkraftverk kopplas till Krims elnät

Zaporizhias kärnkraftverk vid floden Dnjeprs strand. Foto: Ralf1969/Wikimedia Commons

Zaporizhias kärnkraftverk i Ukraina, Europas största, har ockuperats av ryska trupper nästan sedan invasionens början. Enligt den ukrainska operatören Energoatom planerar Ryssland att koppla anläggningen - som har kapacitet att försörja 4 miljoner hushåll med el – till elnätet i den av Ryssland ockuperade Krimhalvön.

"De ryska soldaterna som för närvarande befinner sig i kärnkraftverket i Zaporizhia implementerar programmet för (den ryska operatören) Rosatom som syftar till att ansluta anläggningen till Krims elnät", sade chefen för Energoatom, Petro Kotin, på ukrainsk tv nyligen, rapporterar AFP.

"För att göra detta måste man först förstöra kraftledningarna i anläggningen som är anslutna till det ukrainska energisystemet. Från 7 till 9 augusti har ryssarna redan förstört tre kraftledningar. För tillfället arbetar anläggningen med en enda produktionslinje, vilket är extremt farlig drift”, tillägger han.

”När den sista produktionslinjen kopplas bort kommer anläggningen att drivas av dieselgeneratorer vilket gör kärnkraftverket blir beroende av deras tillförlitlighet och tillgång på bränsle, varnade också Petro Kotin.

Moskva och Kiev har sedan i fredags anklagat varandra för att ha bombat kärnkraftverket, utan att detta kunnat bekräftas av någon oberoende källa.