Azelio får sin första order från USA

Foto: Azelio

Det svenska cleantechföretaget Azelio har fått sin första amerikanska order på sitt långvariga energilagringssystem, TES.POD, från Handi Stop Market i Fresno, Kalifornien. Handi Stop ska kombinera två TES.POD-enheter med solenergi för att täcka halva energibehovet på en av sina stationer.

Det kombinerade systemet kommer att leverera 140 MWhe ren energi årligen, motsvararande hälften av stationens totala energibehov och en startpunkt för resiliens som säkrar stabil elförsörjning under strömavbrott.

Förutom att leverera el ska enheterna även generera data till det amerikanska certifieringsprojektet som Azelio genomför i samarbete med MMR (mmrgrp.com). Lagringsenheter anpassade till amerikansk standard förväntas integreras och installeras hos Handi Stop Market under första halvåret 2023.

Handi Stop Market lägger beställningen på kommersiella villkor som speglar att enheterna även ska tillhandahålla driftdata till certifieringsprojektet.

Projektet kommer att fungera som ett skyltfönster för många andra potentiella tillämpningar i Central Valley i Kalifornien, såsom laddningsstationer för elbilar, valnötsplantager, höns-, ägg- och mjölkproducenter, vingårdar samt glesbygdssamhällen.

"Detta är en strategiskt mycket viktig order för Azelio, eftersom den hjälper till att bana väg för en bredare introduktion av vårt långvariga energilager i USA. Jag är övertygad om att vår teknik kan spela en stor roll för att öka användningen av förnybara energilösningar på den stora amerikanska marknaden”, säger Azelios VD Jonas Wallmander.

Användningen av solenergi ökar globalt, med ett växande antal offentliga och privata organisationer som använder solbaserad el och värme, med begränsningen att energin är tillgänglig endast när solen skiner. Azelios TES.POD lagrar solenergi, eller energi från andra källor, som värme och omvandlar den till el och användbar värme till en låg kostnad, när den behövs dygnet runt. TES.POD-systemets prestanda har validerats av det ledande certifieringsföretaget DNV.

Azelio anpassar för närvarande sin produkt till amerikanska standarder och arbetar för att uppnå fullständig amerikansk certifiering. Certifieringsarbetet genomförs i samarbete med MMR Group.

Denna Handi Stop Market består av en bensinstation, en närbutik och en snabbmatsrestaurang.