Kraftkvinnorna presenterar sin första jämställdhetsundersökning för energibranschen. Undersökningen granskar 268 bolag i energibranschen i Sverige med hjälp av officiellt publicerad data och statistik. Följande slutsatser har dragits från studien:
Det genomsnittliga svenska energibolaget:
- har en styrelseordförande som heter Anders
- har en VD som heter Anders
- har en styrelse som består av 7 män och 2 kvinnor
- har en styrelse med en medelålder på 57 år
- har 75 % män som medarbetare
Utöver detta har bolagen tilldelats poäng i studien baserat på könsfördelningen i bolaget (1 poäng om det finns 40-60 % kvinnor), könsfördelningen i styrelsen (1 poäng om det finns 40-60 % kvinnor) samt 1 poäng om VD eller styrelseordförande är kvinna. Resultatet av studien visar att:
- 19 st bolag kvalar in på Kraftkvinnornas gröna lista med minst 2 poäng inklusive jämställd styrelse.
- Av bolagen på listan får 5 st bolag maximala 3 poäng och kvalar därmed in på Kraftkvinnornas gröna topplista
- 54 % av bolagen i undersökningen får 0 poäng. Av dessa saknar en fjärdedel helt kvinnor i styrelsen.
Kraftkvinnorna välkomnar under lanseringseventet de 19 bolagen som kvalificerade sig in på årets gröna lista i undersökningen. De bäst rankade bolagen kommer att motta ett certifikat från Kraftkvinnornas styrelse. Samtidigt konstaterar att undersökningen visar att det fortfarande finns en tydlig norm i energibranschen med en stark manlig dominans på de högsta posterna och att de klassiska strukturerna ännu inte är brutna.
“Det är tråkigt att se att traditionella föreställningar om energibranschen bekräftade och att de vanligaste namnen på våra ledare i energibranschen fortfarande är Anders, Johan, Håkan och Björn. Det finns dock ljusglimtar i undersökningen då vi ser att både Anna och Malin har letat sig in på topplistan hos VD:arna, men först på delad 5:e respektive 8:e plats.” säger Karin Jönsson från Kraftkvinnornas styrelse som är en av rapportförfattarna.
Unikt med denna undersökning, som skiljer sig från tidigare undersökningar, är att undersökningen inte gjorts på frivillig basis utan att datainsamlingen gjorts med hjälp av publika data från samtliga 268 bolag med fler än 5 anställda, som enligt SCB omfattas i den svenska energibranschen.
“Att mer än hälften av energibranschens bolag underpresterar och inte levererar jämställdhet i en enda av de kategorier vi granskat, kan inte anses vara annat än ett underkänt betyg till energibranschen.” säger Emma Wiesner från Kraftkvinnornas styrelse som också är en av rapportförfattarna.