Mikronät planeras i Hammarby Sjöstad

Det planerade mikronätet i Hammarby Sjöstad kommer att möjliggöra delning av el mellan fastigheter. Bild: ElectriCITY

Nyligen höll ElectriCITY Innovation ett energimöte för Sjöstadsföreningens bostadsrättsföreningar i Hammarby Sjöstad. Agendan för mötet var hur man kan minska förbrukning av köpt el via elnätet och istället ersätta den med lokalt producerad och delad el. Detta kan bli verklighet genom att bygga lokala mikronät som möjliggör lagring och delning av energi mellan fastigheterna, samt försäljning av överskott till elnätet via en lokal systemoperatör.

– Vi har satt som mål att Hammarby Sjöstad ska vara klimatneutralt till år 2030. Konkret handlar det att vi måste sänka den privata konsumtionen av koldioxid, från sju ton till ett och ett halvt ton per år, säger Jörgen Lööf på ElectriCITY.

Hittills har cirka 50 bostadsrättsföreningar genomfört så kallade Ecodrives tillsammans med ElectriCITY, det vill säga en genomgång av fastigheternas energisystem – från garage och källare, till vind och tak. Kartläggningen har visat på bristerna i energisystemen, var det finns förbättringspotential i konstruktion och skötsel. Genomgången har, tillsammans med gemensamma upphandlingar av förnybar energi, lett till stora energibesparingar och rejält sänkta energikostnader för många bostadsrättsföreningar.

– Våra gemensamma upphandlingar av investeringar i förnybar energi – till exempel solceller, värmepumpar, bergvärme och nya styrsystem – har inneburit att ett 20-tal bostadsrättsföreningar sänkt sina energikostnader med upp till 50 procent. Vi tror på att göra saker tillsammans. Det skapar inte bara trygghet utan även ett ekonomiskt incitament i form av rabatter vid större inköpta volymer, säger Jörgen Lööf.

Nästa steg är att bygga så kallade mikronät i Sjöstan och på gårdagens möte presenterades en rad smarta system och utrustning för att mäta, lagra och dela energi. Genom att använda den senaste teknologin i en energigemenskap kan ytterligare energibesparingar göras bland bostadsrättsföreningarna. Det handlar om alltifrån effektstyrning för att undvika toppar i förbrukningen till lagring av energi som kan användas i den egna fastigheten eller säljas på elmarknaden. Ett system som ger både kostnadsbesparingar och intäkter.

Teknikkonsulten Ramboll, har räknat på vad en satsning på mikronät skulle innebära för en bostadsrättsförening i Hammarby Sjöstad med 226 lägenheter. Förutsättningarna var att energitopparna kapas, att energi sparas i batterier och att överflödig energi säljs vidare på marknaden. Enligt kalkylen är investeringen på cirka en miljon kronor, besparingarna på 58 000 kronor/år och intäkterna från försäljning av överflödig energi på 100 000 kronor/år. Investeringen ger en avkastning på 13 procent, vilket innebär att systemet betalat sig på sju år. Inte illa för en investering som gynnar såväl plånboken som miljön.

På mötet deltog ett 40-tal personer, de flesta representanter från 26 bostadsrättsföreningar.