Alexander Dennis H2.0 nästa generations vätgasbuss redo för lansering

Bussen omges än så länge en viss mystik. H2.0 använder den senaste tekniken i form av Voith Electrical Drive System. Foto: Alexander Dennis LTD

Alexander Dennis Limited meddelade nyligen att företagets nästa generations vätgasbuss med dubbeldäck har utrustats med en nollutsläppsräckvidd på upp till 480 kilometer. Den kommer att drivas av en Ballard-bränslecellsmodul via Voith Electrical Drive System (VEDS). Samma system som används av Wrightbus.

 Bussen förväntas vara ”on the road” innan slutet av året, enligt tillverkaren Detta nya projekt som ADL tillkännagav följer ett tidigare tillkännagivande i slutet av 2018 i samband med etableringen av ett bränslecellsbussföretag. Ett projekt som dock helt har omprövats.

 Alexander Dennis H2.0 är på väg i slutet av 2021

ADL:s nästa generations vätgasbuss är designad och byggd i Storbritannien. Bussen stöder utvecklingen av färdigheter i den växande rena fordonsteknologisektorn och stärker den brittiska vätgasekonomin, samtidigt som regeringarnas nollmål uppnås genom koldioxidneutral elektrifiering av busslinjer med utvidgad körsträcka.

Bussen bygger på mer än 25 års erfarenhet av vätgas från New Flyer, ett annat dotterbolag till NFI-koncernen och en av de globala pionjärerna inom vätgasbussar i USA.

ADLs nästa generations vätgasbuss H2.0 har dessutom en integrerad fordonsdesign som perfekt balanserar vikt och maximerar salongutrymmet, påpekar företaget.

H2.0 använder den senaste tekniken i form av Voith Electrical Drive System. Detta ökar energiregenerering under bromsfasen och ger ökad effektivitet som förbättras ytterligare genom avancerad termisk hantering som använder överskottsvärme från bränsleceller och drivlinjen för att ge värme åt salongen, vilket minimerar ytterligare effektbehov.

- Alexander Dennis H2.0 kommer att bli en milstolpe för nollutsläppsteknik med oöverträffad effektivitet som ger ett klassledande sortiment, perfekt för extra långa körsträckor som batteritekniken inte täcker. Vår nästa generations vätgasbuss är designad och byggd i Storbritannien och kommer att öka kompetensen inom ren fordonsteknik, säger ADL:s VD för Storbritannien, Paul Davies.