Osäkerhet på oljemarknaden inför OPEC-mötet

Saudiarabien uppmanade Opec + medlemmarna till försiktighet, trots att oljepriserna har stigit under en lång tid.Foto: Saudi Aramco

Medan länderna i Opec + snart träffas för att diskutera fortsatta minskningar av oljeproduktionen, sjunker oljepriserna mer än vid någon annan tidpunkt i år.

Oljepriserna sjönk på tisdag morgon den 2 mars och bromsade årets imponerande återhämtning och optimism på oljemarknaden.

Oljeprisfallet är det djupaste fallet som registrerades 2021 och kommer bara några dagar innan organisationen för oljeexporterande länder och deras allierade, bättre känd som Opec +, bestämmer omfattningen av oljetillförseln som ska återföras till marknaden, skriver Bloomberg News.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 62,99 dollar på tisdag morgon den 2 mars mot 64,89 dollar på måndag eftermiddag den 1 mars. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 59,93 dollar mot 61,78 dollar.

Sedan coronavirusens grepp om den globala ekonomin har oljepriser stöttats av produktionsminskningar från Opec + och senare har Saudiarabien frivilligt skärpt sin produktion ytterligare.

Enligt Bloomberg News förväntas Opec + -mötet, där organisationen snart kommer att fatta ett beslut om att lindra begränsningar av oljeproduktionen.

Innan mötet har Saudiarabien uppmanat Opec + medlemmar att inta en försiktig inställning, trots att oljepriserna har stigit under en tid.

Enligt Stephen Innes, Axis huvudstrateg för den globala marknaden, kan oljeprisfallet hjälpa till att stödja Saudiarabiens uppfattning.

- Det kan förmodligen hjälpa till att sätta Opec + i rörelse för en ökning av utbudet med 500 000 fat per dag istället för 1,5 miljoner per dag, sa han till Bloomberg News.

Produktionsnedskärningarna från medlemmarna i Opec + uppgår just nu till cirka 7 miljoner DKK fat per dag eller 7 procent av den globala oljeförsörjningen.

Organisationen är den största aktören på den globala oljemarknaden med en total produktion som täcker mer än 40 procent av den globala efterfrågan, skriver Bloomberg News.