Lundin styr mot nollutsläpp om fyra år

DNB Markets höjer sin rekommendation för Lundin Energy till köp från behåll. Riktkursen höjs till 245 från 200 kronor. Det framgår av en analys. Foto: Lundin Energy Norge

Lundin Energy förstärker återigen sina klimatmål och kommer att elektrifiera all produktion och plantera miljoner träd, enligt årsredovisningen. Samtidigt måste oljeproduktionen ökas med mer än en femtedel.

 Svenska Lundin, som har en stor bas i Norge, var bland de första av de stora oljebolagen som presenterade en plan för klimatneutralitet 2030. Detta hände för ett år sedan, varefter företaget symboliskt bytte namn från Lundin Petroleum till det mer klimatneutrala Lundin Energy.

 Sedan dess har ett antal andra oljebolag - inklusive de mycket stora jättarna - följt efter med liknande ambitioner. Om Lundin fortsätter som en trendsättare kommer vi att se ett antal oljeaktörer skärpa sina klimatambitioner den kommande tiden.

 Det svenska oljebolaget Lundin Energy har beräknat nya och högre siffror för sina oljeinnehav. Nya upptäckter, uppgraderade tillgångar och investeringar bidrar till detta.

 Vid årsskiftet hade oljebolaget Lundin Energy bevisade och antagna nettoreserver (2P-reserver) för 671 miljoner danska kronor per fat oljeekvivalenter. Detta är en positiv uppdatering på 39,3 miljoner danska kronor, konstaterade Lundin Energy i ett uttalande nyligen.