BP måste lämna ett "lovande" gasfält tomhänt

Borrning vid Aberdeen. Foto: BP

Ironbark-fältet utanför Australiens västkust har varken gas eller olja. Det brittiska oljebolaget BP meddelade på tisdag att undersökningarna vid Ironbark-1-fältet utanför västra Australien inte har lett till upptäckter av varken olja eller gas, skriver Reuters.

Projektet hade från början betecknats som lovande av BP, som såg potential för Ironbark. Området förväntades ha upp till flera biljoner kubikfot gas.

- BP Australia kan bekräfta att inga betydande kolväten har hittats vid Ironbark-prospekteringsborrningen i västra Australien, citerades BP i en skriftlig bekräftelse till Reuters.

Resultatet är också en besvikelse för BP:s partners i Ironbark, som hade ansetts vara en potentiell gasleverantör till North West Shelfs anläggning av naturgas (LNG), med BP som delägare. Där förväntade man sig att kunna utvinna gas inom fem till tio år.

- Ett mycket nedslående resultat för oss alla. Ironbark var ett globalt prospekt i en mycket potentiell adress och det behövde borras. Vi fick negativt svar, men det var inte vad vi hade räknat med, säger Andrew Jefferies, VD för Nya Zeeland olja och gas, i ett offentligt uttalande.