Minesto levererar tidvattenenergi till Färöarnas elnät

Minesto når historisk milstolpe – levererar första tidvattenenergin till Färöarnas elnät. Bild: Minesto

Som en del av det pågående driftsättningsarbetet av tidvattenkraftverket DG100 i Vestmannasund på Färöarna har Minesto, ledande utvecklare inom marin energi, nått milstolpen att leverera elektricitet till Färöarnas elnät inom ramen för företagets elköpsavtal med elbolaget SEV.

Efter installation av projektinfrastruktur, inklusive fundament, exportkabel och kontrollstation på land, installerade och inledde Minesto i oktober driftsättningsaktiviteter av företagets tidvattenkraftverk DG100 med 100 kW märkeffekt. DG100-systemet består av själva kraftverket samt förankringslina och botteninfästning. Botteninfästningen gör det möjligt för kraftverket och dess förankringslina att svänga fritt under ytan i en optimerad åttaformad bana. 

Framstegen kring driftsättningen av DG100 innebär att Minesto nu har inlett processen att generera förnybar elektricitet från tidvattenströmmarna i Vestmannasund genom Deep Green-teknologins unika princip att öka turbinens hastighet genom vattnet, för att förse hushåll anslutna till det färöiska elnätet med elektricitet.

”Detta är ett värdefullt steg mot att etablera Minestos teknologi inom förnybar energi på samma nivå som mer beprövad teknik som till exempel havsbaserad vindkraft. Vi går nu in i en fas där vi går från enstaka installationer till uppsättningar av parker, precis så som vindkraft har kommersialiserats. De operativa framsteg och finansieringsupplägg som bolaget hittills har uppnått ger oss en stark position för att driva Minestos kommersiella utveckling framåt”, säger Jonas Millqvist, styrelseordförande i Minesto.

”Vi är mycket nöjda med att projektet har nått den punkt där Minestos DG100 levererar elektricitet till det färöiska elnätet. Även om detta fortfarande är under testning är vi övertygade om att tidvattenkraft kommer att spela en viktig roll i Färöarnas hållbara elproduktion. Till skillnad från andra hållbara energikällor är tidvattenkraften förutsägbar, vilket gör den mer stabil än till exempel vindkraft", säger Hákun Djurhuus, VD för SEV.

Samarbete för både små- och storskaliga installationer

Minesto och SEV har ingått ett samarbetsavtal för att integrera tidvattenkraft på Färöarna genom Minestos Deep Green-teknologi. Första steget är installation och drift av två DG100-system i Vestmannasund, anslutna till elnätet.

Minestos DG100-kraftverk är en produkt anpassad för så kallade microgrids, riktad mot marknaden för elproduktion fristående från centraliserade elnät och på avlägsna platser, såväl på Färöarna som över hela världen.

Efter att ha demonstrerat DG100 i Vestmannasund är SEV:s och Minestos gemensamma ambition en storskalig utbyggnad på Färöarna av både microgrid-system (<250 kW effekt) och större system (>1 MW effekt) för installation i parker.

Slutmålet är att göra tidvattenkraft till en primär energikälla på Färöarna för att stödja landets politiska mål att hela dess elbehov, inklusive landtransporter och uppvärmning, år 2030 ska tillgodoses med förnybar energi.

Minesto har beviljats ​​offentlig finansiering om totalt cirka 3,5 miljoner euro genom EU:s EIC Accelerator och Energimyndigheten för genomförandet av Vestmannasund-projektet och utvecklingen av det marina kraftverket DG100.