Hopp om stimulanspaketet höjer oljepriserna något

Oljeplattformen Oseberg i Nordsjön. Foto: Creative Commons Lic.

Handeln på oljemarknaden har fluktuerat något under de senaste dagarna, även om mindre prishöjningar förekommer.

Prisnivån höjs sedan 16 november på grund av förhoppningar om ett nytt finansiellt stödpaket i USA, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostar 44,28 dollar den 20 november mot $ 44,13 dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 41,74 dollar den 20 november mot 41,60 dollar dagen innan.

Den republikanska majoritetsledaren i USA:s senat, Mitch McConnell, har gått med på att återuppta förhandlingarna om ett nytt stödpaket för den amerikanska ekonomin.

Det är det som den demokratiska minoritetsledaren Chuck Schumer sa till CNBC på torsdag, enligt Reuters.

- En överenskommelse om ett stimulanspaket före julhelgen kommer att bidra till att hålla oljepriserna i den övre delen av de senaste dagarnas handelsintervall, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda, till Reuters.

Medan förhandlingar om ytterligare ekonomisk stimulans tycks vara tillbaka på bordet, har antalet koronarelaterade sjukhusvistelser i USA ökat med nästan 50 procent. under de senaste två veckorna.

Detta har resulterat i flera begränsningar för den amerikanska befolkningen och utgör ytterligare ett slag mot den redan försvagade oljebehovet.

- Trots att den sjunkande efterfrågan är negativ när det gäller oljepriserna, så borde det inte leda till betydande prisnedgångar eftersom USA inför mer begränsningar under de kommande veckorna, citerades Edward Moya av Reuters.

Enligt ett Reuters-källa är det troligt att organisationen för oljeexportländerna och dess allierade, Opec +, kommer att skjuta upp den planerade produktionsökningen på 2 miljoner i ett försök att möta den minskande efterfrågan.

De oljeproducerande länderna kommer att träffas den 30 november och den 1 december för att diskutera upphandlingspolitiken.