USA:s valosäkerhet pressar oljepriserna

Oljepriserna följer vanligtvis den amerikanska dollarn, eftersom en dollarhöjning gör råolja dyrare för utländska köpare. Bild: American oil

Oljepriserna föll på torsdagen den 5 november, samtidigt som dollarn stärktes till följd av att demokraten Joe Biden provisoriskt leder USA-valet.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 40,52 på torsdag morgon den 5 november mot 40,94 dollar på eftermiddag den 4 november. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 38,48 dollar den 5 november mot 38,77 dollar på onsdag eftermiddag den 4 november, skriver Reuters.

Även om valresultatet hittills pekar i Joe Bidens favör verkar republikanerna behålla kontrollen över senaten, vilket hindrar ett större koronahjälppaket. Detta skapar osäkerhet för oljeprisutvecklingen.

- Oljeprisvolatiliteten kommer att bestå på grund av påverkan av den amerikanska dollarn. Och den amerikanska dollarn kommer att förbli volatil de närmaste dagarna, medan det amerikanska valet avgörs, konstaterade Commonwealth Banks råvareanalytiker Vivek Dhar till Reuters.

I Frankrike, Italien och Spanien har användningen av motorvägar nått den lägsta nivån sedan juni, vilket har en negativ inverkan på efterfrågan på bensin, enligt en anmärkning från ANZ Research enligt Reuters.

- Detta kommer troligen att pressa Opec + -alliansen att skjuta upp den planerade produktionsökningen i januari, skrev ANZ Research i en analys.

Organisationen för oljeexportländerna och dess allierade, känd som Opec +, hade annars planer på att öka oljeproduktionen i januari, men detta bör omprövas, enligt ANZ Research.