Oväntad ökning av amerikanska oljelager sänker oljepriserna

Övergiven bensinstation i Texas. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: pdimaria

Oljepriserna sjunker på torsdag morgon den 22 oktober på grund av en ackumulering av amerikanska bränslelager, vilket indikerar en fortsatt minskande efterfrågan på bränsle, nu när antalet covid-19-smittade ökar i både Europa och USA.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 41,52 dollar på torsdag morgon den 22 oktober mot 42,06 dollar på eftermiddag dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 39,78 dollar den 22 oktober mot 40,43 dollar på eftermiddag dagen innan.

USA: s gaslager steg med 1,9 miljoner fat under den gångna veckan, visar siffror från US Department of Energy, EIA, enligt Reuters.

- Den senaste rapporten från MKB visar en oväntad ökning av bensinlagren, som kom samtidigt som bensinproduktionen hade minskat på grund av strömavbrott vid raffinaderier på grund av orkanen Delta. Det är underförstått att efterfrågan av bensin är svag, säger Lachlan Shaw, som är chef för råvaruforskning vid National Australia Bank, till Reuters.

Efterfrågan på bränsle försvagas för närvarande av rekordmängd av koronainfektioner i flera amerikanska delstater och i Europa.

Samtidigt försvinner förhoppningarna om enighet bland amerikanska partier för ett hjälppaket efter att president Donald Trump anklagat demokraterna för att "inte vara intresserade av en kompromiss."

Även om USA skulle nå en överenskommelse om ett biståndspaket är stödet för oljepriser begränsat, säger Lachlan Shaw till Reuters.

Han tror att ett hjälppaket bara kommer att höja priserna tillfälligt, eftersom koronainfektionen kommer att väga betydligt tyngre.