Osäkerhet om nedskärningar sänker oljepriserna

Oljearbetare i artiskt område. Foto: Creative Commons Lic. credit: Belief33

Opec + har för närvarande minskat produktionen med 600 000 fat om dagen, men planerar att åter öka produktionen med 2 miljoner fat om dagen i januari 2021.

Oljepriserna sjönk på fredag ​​morgon den 16 oktober på grund av oro inför stora producenternas eventuella produktionshöjningar igen trots ett ökande antal koronainfektioner i Europa och USA, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 42,74 dollar på fredag ​​morgon den 16 oktober mot 43,02 dollar på kvällen innan och 42,16 dollar på torsdag eftermiddag den 15 oktober. Amerikansk WTI-olja handlades samtidigt till 40,60 dollar den 16 oktober mot 40,96 dollar på torsdagskvällen och 39,83 dollar på torsdag eftermiddag den 15 oktober.

På torsdag uttryckte en teknisk kommitté från organisationen för oljeexportländerna och dess allierade, känd som Opec +, oro över den stigande oljeproduktionen som äger rum samtidigt som vissa samhällen stängs i syfte att "bromsa spridning av koronainfektioner."

- Alla tittar på vad Opec + gör från januari, säger Hiroyuki Kikukawa, forskningschef på Nissan Securities, till Reuters.

I Europa har flera länder ändrat stängningstider och avstängningsförhållanden för att bromsa spridningen av koronainfektioner. I Mellanvästra USA har koronarelaterade hjärtsjukdomar också ökat.

- Med osäkerhet under loppet av Opec + och det amerikanska presidentvalet kommer oljepriserna sannolikt att ligga kvar i ett tätt intervall under en tid, säger Hiroyuki Kikukawa till Reuters.