Stabil oljeprisutveckling efter produktionsretur

På bilden finns en ExxonMobil-anläggning nära Chicago. Foto: Richard Hurd, Flickr,

Oljemarknaden utvecklas stabilt på tisdag morgon den 13 oktober, efter att ha tappat mark dagen innan. Nu startar oljeproduktionen i Norge, Mexikanska golfen och Libyen igen.

- Förutom den återupptagna produktionen pressas prisnivån av den senaste infektionsutvecklingen i USA och Europa, som fruktas att sätta sig själv i efterfrågan på råolja, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostarde 41,76 dollar på tisdag morgon den 13 oktober mot 41,70 dollar dagen innan klockan 17. USA:s WTI-olja handlas till 39,49 dollar den 13 oktober mot 39,39 dollar på dagens innan.

Medan arbetare har återvänt till oljeplattformar i Mexikanska golfen, Norge och Libyen ökar infektionstrycket i Europa och Mellanvästern i USA.

Detta har bland annat resulterat i nya koronarestriktioner i Storbritannien och Tjeckien samt en varning om potentiella lokala avstängningar i Frankrike.

Den oroande cocktailen av återkommande produktion och potentiellt minskande efterfrågan får handlare att förhoppningsvis titta på en reaktion från Organisationen för oljeexportländerna, Opec.

Opec och dess allierade, även känt som Opec +, begränsar för närvarande den globala oljetillförseln med 7,7 miljoner fat om dagen för att hålla marknaden i balans under koronapandemin.

- Det är dock inte osannolikt att Opec väljer att utvinna ännu mer olja från den nuvarande marknaden, säger Bjornar Tonhaugen, chef för oljemarknadsteamet i Rystad.

- Det kommer inte att bli en stor överraskning om alliansen väljer att ta itu med den försämrade situationen och anpassar produktionen efter läget, säger Bjornar Tonhaugen till Reuters.