Ökade utbudet sänker oljepriserna något

Libyska oljefältet Amal i öknen. Foto: Wikimedia, kredit: Mohamed matog

Försvagningen av orkanen Delta och Libyens planer på att återuppta landets största oljefält pressar priset.

Orkanen Delta, som anlände till Mexikanska golfen, har försvagats under senaste helgen och samtidigt har Libyen tagit ett stort steg mot att återuppta landets största oljefält.

Den stigande oljetillförseln har påverkat oljepriserna under helgen, och utöver en bättre vecka än väntat börjar vecka 42 med ett oljeprisfall på måndag morgon den 12 oktober, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostar 42,44 dollar på måndag morgon den 12 oktober mot 43,18 dollar tre dagar tidigare. Den amerikanska WTI-oljan handlas till 40,22 dollar den 12 oktober mot 41,06 dollar i slutet av vecka 41.

På söndag den 11 oktober nedgraderades Delta till en post-tropisk cyklon, och oljearbetare återupptog produktionen på de stängda plattformarna i Mexikanska golfen, skriver Reuters.

I Libyen förväntas produktionen stiga till 355 000 fat olja per dag på tio dagar, och Sharara-fältet - som är landets största - kommer att nå sin dagliga kapacitet, enligt en expert.

- Just nu ser vi oljetillförseln återgå till marknaden, medan det finns oro för efterfrågan på grund av ökningen av koronafall i flera delar av Europa, säger Warren Patterson, marknadsstrateg på ING Bank i Singapore, till Bloomberg News.

- Nu när Libyen är tillbaka är marknaden nära balans, men det beror också på framtida antaganden om efterfrågan", fortsätter han.

Dessutom har den norska oljestrejken, som hotade att sänka landets olje- och gasproduktion med 25 procent, lösts genom löneförhandlingar, vilket enligt Reuters också hjälper till att sänka oljepriserna.