Shell står inför stora besparingar och omfattande omstrukturering

Enligt Reuters kommer Shell att fokusera mera på utvinning av råvaror i Mexikanska golfen, Nigeria och Nordsjön. Foto: SHELL

Den holländsk-brittiska oljegiganten planerar att minska upp till 40 procent av kostnaden för olje- och gasproduktion, skriver Reuters. Besparingarna kommer att användas för att slutföra en grön omvandling.

Royal Dutch Shell står inför ett svårt experiment. I juni 2020 visade det sig att företaget bl.a. arbetar för att separera sina havsinvesteringar till en ny enhet samtidigt som kraftverksamheten prioriteras. Detta är en del av Shells ambition att bli nollutsläppsföretag 2050.

Men för att detta ska vara möjligt, krävs det att Shell - mot bakgrund av valuta- och oljepriskrisen - gör stora besparingar. För marginalerna för både förnybar energi och el är lägre än för olja och gas, medan konkurrensen ständigt ökar. Därför, enligt Reuters, har Shell påbörjat den största granskningen av finanser och konton i företagets historia.

Nyhetsbyrån skriver att Shell bl.a. syftar till att minska kostnaderna för huvudverksamheten med mellan 30 och 40 procent. Förra året uppgick de totala driftskostnaderna här till knappt fyra miljarder dollar. samtidigt som Shell spenderade 24 miljarder dollar på nya projekt. Shell kommer dock att tvingas säga upp tusentals anställda inom sina tre huvudavdelningar, säger flera källor till Reuters.