Elbrist hot mot utvecklingen av Sveriges näringsliv

Elbristen i södra Sverige är ett haveri för energipolitiken. Arkivbild

Efter flera avslöjanden om att situationen är kritisk för elförsörjningen i södra Sverige har fått flera storföretagare att reagera med skarpa uttalanden om regeringens energipolitik.

”Den här sommaren har tyvärr visat att de lösningar som regeringen i fjol vidtog för att lösa den akuta elkrisen i bland annat Skåne inte alls räcker till”, säger Anders Carlsson Jerndal, vd för Malmöbaserade bagerikoncernen Pågen, till Dagens Industri.

Redan förra året varnade Jerndal för konsekvenserna av elbristen då Pågen fick ställa in sina expansionsplaner. Bagerijätten kunde inte få garantier för att få elförsörjningen tryggad och ställde därmed in sina byggplaner.

För att råda bot på problemen initierade  Energiminister Anders Ygeman ett åtgärdspaket  som skulle undanröja den akuta elbristen men under sommaren har alltså elförsörjningen i södra Sverige på nytt varit bristfällig,

Elbristen i söder har tvingat Svenska Kraftnät till extraordinära åtgärder. Bland annat har man infört begränsningar i stamnätet som bidragit till att elöverskottet i norra Sverige inte kunnat transporteras söderut i tillräcklig mängd. Det har bidragit till att elspotpriserna i Sydsverige tidvis varit många gånger högre än i norr. 

”Utvecklingen är ett haveri för energipolitiken och en katastrof för investeringsviljan inom näringslivet”, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab till DI.

”Det som krävs är en mycket mer aktiv politik och inte minst en energiminister som visar intresse och kraft att verkligen ta itu med det här stora samhällsproblemet. Det hotar inte bara näringslivet utan även Sveriges klimatmål och de enskilda elkunderna.”