63 miljoner till forskning för hållbara städer

Bild: Pixabay

Energimyndigheten har beslutat att ge sammanlagt drygt 63 miljoner kronor till fem projekt inom Forskarskolan Energisystem. Tre av projekten fokuserar på hur bostäder, stadsdelar och städer kan utvecklas och stå bättre rustade för kommande utmaningar. Energimyndigheten vill därmed skapa förutsättningar för bättre planering och beslutsfattande kring hållbara energisystem och klimatneutrala städer.

Mer än halva jordens befolkning, och 85 procent av Sveriges befolkning, bor i städer. Det är därför centralt i omställningsarbetet att städer kan bli anpassade för klimatförändringar och minska sina utsläpp av växthusgaser. EU:s forsknings- och innovationsuppdrag föreslår att det ska finnas 100 klimatneutrala städer i Europa innan år 2030.  

Sverige har flera pågående satsningar inom området, exempelvis det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Samtidigt har Sverige som mål att år 2040 ska landets elproduktion vara 100 procent förnybar. Det kräver fortsatt utbyggnad av vindkraft och av elnäten. Övergången innebär både nya möjligheter och utmaningar, och elanvändare förväntas spela en stor roll i denna övergång.  

Mot denna bakgrund har Energimyndigheten beslutat att ge drygt 35 miljoner kronor till tre projekt inom Forskarskolan Energisystem som fokuserar på bostäder, stadsdelar och städer.