USA sätter 11 företag på sanktionslistan

Petrokemisk anläggning i Asaluyeh, Iran, Foto: Wikimedia, kredit: Majmood Hosseini

USA har har satt elva utländska företag på sanktionslistan för att de har bedrivit export och import med iransk petroleum och petrokemikalier, skriver flera medier.

Företagen har enligt uppgift exporterat iranska petroleum- och petrokemiska produkter, vilket strider mot USA:s sanktioner mot landet.

Sex företag baserade i Iran, Förenade Arabemiraten och Kina har svartlistats eftersom de har gjort det möjligt för Iran att sälja och exportera produkterna och där med stöd av företaget Triliance Petrochemical, som är baserat i Hong Kong och svartlistat av USA.

USA:s utrikesministerium har också straffar också fem företag som enligt myndigheterna har deltagit i transaktioner i handeln med Irans petroleumsindustri, medan tre direktörer också har placerats på listan.

- Våra handlingar idag bekräftar Förenta staternas åtagande att förneka den iranska regimen de ekonomiska resurser de behöver för att driva terrorism och andra destabiliserande aktiviteter, sade utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande, enligt Reuters.

Triliance Petrochemical är ett mäklarföretag som hamnade på sanktionslistan i januari för en transaktion på flera miljoner dollar till Irans nationella oljebolag som betalning för iranska petroleumprodukter och råolja.

Bland de svartlistade företagen finns bl.a. Petrotech FZE och Trio Energy från Förenade Arabemiraten.