Kinesisk oljeimport höjer priserna

Kinesiska oljearbetare. Rekordimport av olja till Kina samt minskad begränsning av coronavirus globalt stödjer oljepriserna, men enligt Reuters förväntas flera nya vågor av virusutbrott dämpa efterfrågan på olja igen. Foto: China.org

Kina planerar att importera stora kvantiteter av den amerikanska WTI-oljan inom en snar framtid. Oljepriserna steg som följd av detta meddelande igen i mitten av augusti efter att ha stannat under en tid.

Enligt Reuters beror entusiasmen bland investerare på att Kina planerar att importera stora kvantiteter av den amerikanska WTI-oljan inom en snar framtid.

En fat europeisk referensolja, Brent, kostade 45,08 dollar på måndag morgon mot 44,79 dollar på fredag ​​eftermiddag. Den amerikanska WTI-oljan handlades till $ 42,92 mot $ 42,13 på fredag ​​eftermiddag.

Flera kinesiska statliga oljeföretag har meddelat planer på att köpa minst 20 miljoner dollar. fat WTI-olja i augusti och september inför en utvärdering av det kinesiska-amerikanska handelsavtalet, skriver Reuters.

Den australiska och Nya Zeelands bankgrupp (ANZ) har uppskattat att efterfrågan har ökat med runt 8 miljoner SEK fat per dag under de senaste fyra månaderna till 88 miljoner fat per dag, men siffran är fortfarande 13 miljoner fat per dag lägre än samma tid föregående år.

Investerare ser fram emot nyheter om anbudssituationen när kommittén, bestående av ministrar från organisationen för de oljeexporterande länderna och deras allierade, håller ett möte den 19 augusti där restriktioner för oljeproduktionen kommer att utvärderas.

- I förhållande till ministermötet kommer de att noga övervaka hur de hanterar den ihållande överproduktionen i Nigeria och Irak, även om det inte förväntas ha någon större inverkan på marknadssentimentet, sade Vandana Hari, grundare av Vanda Insights, till Bloomberg Nyheter.

Kommittén - även kallad JMMC - övervakar Opec +: s produktionsnedskärningar och förra månaden rekommenderade att restriktionerna skulle läggas ned till 7,7 miljoner fat per dag efter att ha varit 9,7 miljoner fat per dag sedan maj, skriver Reuters.