Hybrit: Lyckade resultat med fossilfria bränslen i pelletsprocessen 

Foto: LKAB

Inom ramen för Hybrit-initiativet har försök med fossilfria bränslen i LKAB:s pelletsverk gett lyckade resultat. Världens första fossilfria järnmalmspellets är inom räckhåll. Det skriver LKAB i ett pressmeddelande. Målet är att SSAB, LKAB och Vattenfall ska bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål.

 

En fossilfri stålproduktion startar i gruvan och förädlingsverken. Först kräver fossilfria pellets byte av uppvärmningsteknik i pelletsverken. 

 

– Att få positiva resultat från olika värmningstekniker är en viktig milstolpe mot att leverera världens första fossilfria järnmalmspellets och längre fram i värdekedjan fossilfritt stål. HYBRIT-initiativet är en nyckel för att nå LKAB:s mål att vara en ledande koldioxidfri järnmalmsleverantör, initialt i en fossilfri värdekedja från gruva till fossilfritt stål, och på längre sikt helt koldioxidfritt, säger Markus Petäjäniemi, direktör Marknad och teknik LKAB, i ett pressmeddelande.

 

För närvarande pågår fullskaleförsök att ersätta fossil olja med bioolja i ett av LKAB:s befintliga pelletsverk i Malmberget, vilket sägs minska utsläppen för verksamheten med 40 procent under testperioden som pågår till 2021. Dessa tester är en del av pilotfasen i HYBRIT där det övergripande målet är att bli först i världen med en fossilfri värdekedja från gruva, med fossilfri el och vätgas, till färdig stålprodukt och därigenom sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 10 procent.

 

Utöver detta har alternativa bränslen för värmning av pelletsprocessen, baserat på fossilfri el och biobränslen, testats i pilotskala. Bland annat vätgas och plasma. Resultaten är lovande, enligt LKAB, men kräver vidareutveckling innan en implementering i fullskala är möjlig.

 

– Mer stål kommer att behövas när världens befolkning ökar och städer växer. Men dagens ståltillverkning medför stora mängder koldioxidutsläpp. Det är inte hållbart. Med HYBRIT-initiativet revolutionerar vi en hel industri och introducerar en ny teknologi för fossilfritt stål i industriell skala. SSABs mål är att kunna erbjuda fossilfritt stål på marknaden redan 2026 och vara helt fossilfria som företag 2045, säger Martin Pei, teknisk direktör SSAB och initiativtagare till HYBRIT-projektet.

 

– Det är mycket glädjande att vårt gemensamma HYBRIT projekt hela tiden tar viktiga steg framåt, steg för att kunna producera fossilfritt stål vilket har en given plats i ett fossilfritt samhälle. Vi arbetar fokuserat för att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation, säger Andreas Regnell, strategichef, Vattenfall och ordförande för HYBRIT.

 

I Luleå ska pilotanläggningen för fossilfri järnsvamp (DRI/HBI) vara färdigbyggd under sommaren och förberedelser har påbörjats för att bygga ett tillfälligt vätgaslager för att lagra fossilfri vätgas i bergrum.

 

Hybrit Development är ett samägt bolag som bildats av ståltillverkaren SSAB, gruvföretaget LKAB och energiföretaget Vattenfall. Syftet med samarbetet är att utveckla världens första fossilfria malmbaserade ståltillverkningsprocess. Biprodukten man får genom att använda fossilfri el och vätgas i stället för koks och kol i ståltillverkningen, är vatten i stället för koldioxid.