Trump vill "lyfta upp" oljepriset

- Vi kommer att fylla lagren hela vägen till toppen, vilket kommer att spara de amerikanska skattebetalarna miljarder och miljarder dollar, vilket hjälper vår oljeindustri och det underbara målet - som vi har uppnått, som ingen trodde var möjligt - nämligen energioberoende, sade Trump under sitt tal. Foto: Flickr. Kredit: Gage Skidmore

För att hjälpa den nödställda oljeindustrin kommer USA att köpa stora mängder råolja till sina lager, säger president Trump. Meddelandet höjde oljepriserna något.

Den amerikanska regeringen kommer att hjälpa landets oljeindustri. Under sitt tal ​​nyligen då Donald Trump förklarade en nationell nödsituation, sade presidenten också att energiministeriet kommer att fylla Strategic Petroleum Reserve (SPR) "upp till toppen".

- Baserat på oljepriset har jag också instruerat departementet för energi att köpa till en stor mängd råolja för lagring i den amerikanska strategiska reserven," sade Donald Trump.

Exakt hur mycket köpet handlar om nämndes inte. Men om det hela tas bokstavligen, säger Bloomberg att det kommer att innebära köp av minst 60 miljoner fat, motsvarande cirka 450 000 fat per dag under en period av sex månader. För närvarande finns det enligt de amerikanska medierna cirka 634 miljoner fat olja i reserven, som har en kapacitet på cirka 714 miljoner. fat.

Tillkännagivandet kommer efter den värsta veckan för oljeindustrin sedan finanskrisen 2008. I samspel med spridningen av coronaviruset har ett produktionskrig mellan Opec under ledning av Saudiarabien och Ryssland lett till en markant prisnedgång.