Vattenfall bygger batterilager i Uppsala - driver hela kommunens gatubelysning

Bild: Vattenfall.

I takt med att Uppsala kommun växer ökar behovet av el. För att möta det ökade behovet och möjliggöra Uppsalas fortsatta expansion bygger Vattenfall Eldistribution nordens största batterilager som i storlek motsvarar ungefär en halv fotbollsplan, med kapacitet att driva hela Uppsala kommuns gatubelysning.

En stabil tillgång till el är en förutsättning för att Uppsala ska kunna växa hållbart även i framtiden. Uppsala, som många andra kommuner, har tidvis en hög belastning i elnätet, framför allt kalla vinterdagar när industrier går för fullt och vi värmer upp våra hus. Då kan det uppstå en kapacitetsbrist, det blir med andra ord trångt i ledningarna.

Vattenfall Eldistribution vill möjliggöra fortsatt expansion i Uppsala genom att sätta in ett batterilager för att underlätta när kapacitetsbrist uppstår. Ett batterilager är som en gigantisk powerbank som laddas upp när elen inte behövs och laddas ur när behovet är högt.  Att bygga elnät tar tid, det är ett långsiktigt arbete med långa tillståndsprocesser innan arbetet kan påbörjas. Batterilager går snabbare att bygga och är en av flera lösningar fram till dess att elnätet är utbyggt.

Det nya batteriet och tekniken ligger i framkant och har utvecklats tillsammans med Vattenfalls forsknings- och utvecklingavdelning. Det unika är att det kan stötta både Uppsalas elnätskapacitet och samtidigt hjälpa till att balansera hela elsystemet.

- Det här är obruten mark för oss och vi har mycket att lära oss om batteriets användningsområden. Det är ett innovationsprojekt. säger Arne Berlin, projektansvarig vid Vattenfall Eldistribution AB.

- Det här kommer att vara en viktig avlastning för vårt ansträngda elnät. Vi behöver göra mycket för att minska kapacitetsbristen de kommande åren och innovationer likt denna behövs på vägen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

Vattenfall bygger, driftar och underhåller batterilagret som kommer att tas i drift hösten 2020. Det här är ett av flera initiativ för att lösa kapacitetsbristen i Uppsala, inom kort kommer ytterligare initiativ presenteras.