Inga ”nollpriser” trots extremt väder

Norge har tampats med extremt väder i söder, kraftigt lågtryck, medan Kina präglas av stor osäkerhet kopplat till myndigheternas utfasning av kolproduktionen. Los Energy lyfter i sin senaste marknadsanalys att en kombination av dessa faktorer har resulterat i mycket varierade kraftpriser den senaste veckan, men "nollpriserna" har uteblivit.

Lågtrycket i Norge kategoriserades inte i förväg som något extremväder och fick därför inget namn. Nederbörden var kraftig på många platser, men mest extrem blev den på Sørlandet. Här ledde nederbörden till stora översvämningar, skriver Los.

Fyllnadsgraden i magasinen är normalt som högst denna tid på året. Samma för i år. Men på grund av det extrema vädret så blev det ändå ett stort överskott som gick vidare till havet, än till ett kraftverk.

För att begränsa skadorna längs vattenvägarna släpptes vattnet fram så kontrollerat som möjligt. Skälet till att vi inte såg "nollpriser" i samband med översvämningen är att mycket av nederbörden inte gick till kraftanläggningen och att översvämningen var relativt koncentrerad till vissa vattendrag.

Något lägre kraftpriser noterades natten till måndagen. Detta påverkades också av de låga priserna på den tyska kraftmarknaden. Under denna period producerades stora mängder vindkraft i Tyskland.

Nederbörden som har kommit de sista dagarna ska ha lett till en förbättrad resurssituation. Det är alltjämt mycket osäkerhet kopplad till kolproduktionen och priserna på kolkraft fluktuerar därefter. En kombination av nederbörden och osäkerheten på kolmarknaden har lett till en berg-och-dalbane-effekt på den nordiska kraftmarknaden under de senaste dagarna, menar Los.

Den globala kolmarknaden präglas av otydliga signaler från Kina. För att försöka begränsa luftföroreningarna den kommande vintern visar myndigheterna i Kina kontinuerligt ökad vilja att minska kolanvändningen. Som ett grepp för att förhindra förorenad luft har de infört regleringar mot kolkraftsindustrin och energikrävande industri som är beroende av kolkraft.

Det är ännu inte känt exakt vad regleringarna för att begränsa kolanvändningen i Kina innebär och när de kommer att träda i kraft. En konsekvens av detta enligt Los, är att priserna på kol i Kina är mycket oöverskådliga. Den kaotiska situationen i Kina påverkar hela kolmarknaden i Asien.

Stor osäkerhet på kolmarknaden kombinerat med våldsamma nederbördsmängder har skapat en stor osäkerhet på den nordiska kraftmarknaden, detta är en osäkerhet som kommer att prägla kraftmarknaden ett tag framöver. De senaste dagarnas händelser på kraftmarknaden är ett bra exempel på hur kraftmarknaden kan bli under de kommande åren. Med ett stadigt grönare fokus blir vi mer beroende av förnybar energi och naturens krafter är det ingen som kan styra, avslutar Magnus Lingjærde – portföljförvaltare på Los Energy.