I augusti är Stockholms Resilience Centre (SRC) värd för den fjärde internationella resilienskonferensen, med fokus på globala utmaningar och möjligheter för hållbar utveckling.
Efter tidigare resilienskonferenser, som hållits vart tredje år sedan 2008, arrangeras "Resilience 2017: Resilience Frontiers for Global Sustainability" i Stockholm 20–23 augusti. Mer än 1 000 deltagare från olika forskningsfält tillsammans med representanter från politik, näringsliv och civila samhället samlas för att diskutera begreppet resiliens (förmågan att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas) och forskning för hållbar utveckling.
Konferensen fokuserar på resiliens som en möjlighet att vända den globala utvecklingen i en mer hållbar riktning.
– Resilience 2017 blir en fantastisk möjlighet för både unga och seniora forskare att föra forskningen framåt, men också att föra en dialog med politiker, näringsliv och praktiker för att utveckla vår gemensamma agenda för resiliens och hållbar utveckling, säger Johan Rockström, chef för Stockholms Resilience Centre som är en av värdarna för konferensen.
Den första internationella konferensen om resiliens ägde rum 2008 i Aula Magna vid Stockholms universitet. Precis som vid årets konferens stod Stockholm Resilience Centre tillsammans med Resilience Alliance och Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi som värdar. Efter det hölls konferensen i Arizona 2011 och i Montpellier 2014. Nu när konferensen är tillbaka i Stockholm igen äger den rum på Stockholm Waterfront.
– Det vetenskapliga programmet innehåller ett antal ledande forskare från hela världen som kommer att utmana oss alla genom att kasta nytt ljus på några av de stora sociala och ekologiska utmaningar som gör resiliens till ett så angeläget ämne just nu, säger Lisen Schultz, som sitter med i konferensens vetenskapliga kommitté och är forskare vid Stockholm Resilience Centre.