I Jönköping byggs länets största privata solcellspark

Tillsammans ska Work System och JRL föra upp vad som beskrivs som Jönköpings läns största privata solcellspark, skriver Work System i ett pressmeddelande.

– Första fasen involverar montage av 598 moduler på över 1 000 kvadratmeter och maxeffekt på 161.46KW/P. Anledningarna till satsningen är flera. Dels ser vi goda möjligheter att räkna hem investeringen, men ännu viktigare är att vi delägare känner ett stort ansvar för klimatet och våra barns framtid, berättar David Nord, vd Work System.

– Beräkningarna visar att vi kommer att minska våra koldioxidutsläpp med 74 000 kg/år. En skön känsla i magen vilket jag inte tror att många politiker känner i dagsläget. En svensk regering med ett miljöparti som sålde av kolkraft och Donald Trump som säger upp klimatavtal. Tyvärr är det nog upp till privatpersoner och företag att ta täten i klimatfrågor för att få saker att hända, menar David.

– Våra företag drar strået till stacken och lägger sig i framkant när det gäller hållbarhet. Jag tror att det finns en nidbild av att vara klimatsmart och att det skulle vara dyrt. Jag är övertygad om att det är tvärtom, att hålla nere framförallt spill och kasserade saker formar ett kvalitetstänk, precision och ordning i verksamheten vilket i sin tur leder till mer nöjda kunder. I våra upphandlingar är obligatoriska kriterier exempelvis mängden materialspill och vad leverantören gör för att minska klimatpåverkan, fortsätter David.

Anläggningen ska stå klar sista november 2017 för att vara redo att generera el till våren 2018.

Huvudentreprenör är Nepab med filial i Ödeshög. De använder i sin tur lokala underentreprenörer, Elkompaniet Carlström AB kommer ta ansvaret för el och Takab för förankringen i tak. Jönköpings kommun har en till ytan större park på Rosenlundsbadet, men detta blir den största privata anläggningen, skriver Work System.