Vattenfall satsar på innovativt värmelager

Vattenfall meddelar att de kommer att investera närmare 100 miljoner euro i Tysklands största power-to-heat-anläggning som möjliggör lagring av överskott av vindkraftel som värme. Även ett gasbaserat värmeverk i Berlin Spandau.

Så snart de nya anläggningarna tagits i drift kan det gamla kraftverket Reuter C fasas ut. Med en total kapacitet på 120 MWth, kommer power-to-heat-anläggningen att bredda Vattenfalls erfarenhet av den innovativa power-to-heat-tekniken i stor skala.

– I februari tog vi ett investeringsbeslut om att bygga ett kraftvärmeverk i Berlin-Marzahn. Vårt andra stora investeringsbeslut inom fjärrvärmeverksamheten i år kan ses som en bekräftelse på vår bas i Berlin och vårt stöd av den lokala delstatsregeringen i deras ambition att uppnå klimatneutralitet i Berlin till 2050, säger Tuomo Hatakka, chef affärsområde Heat i Vattenfall.

Vattenfalls nya projekt i Berlin omfattar förutom värmeanläggningen, som använder el för att producera värme, även värmeproducerande enheter baserade på naturgas. Byggnationen planeras inledas i höst. Idrifttagningen beräknas ske 2019.