Ladda en ros med el

Elektronik i levande växter – något som ska ha blivit en möjlighet redan 2015 av forskare i Linköping, skriver Forskning & Framsteg.

 

Nu har forskare i Linköping lyckats förvandla en ros till ett energilager som kan laddas hundratals gånger. I stammen på en ros byggde de in elektroniska brytare och ett blad blev en primitiv skärm. Nu har de gått vidare och tillverkat en ros som kan lagra energi, skriver Forskning & Framsteg.

- Vi har laddat den hundratals gånger med bibehållen prestanda, säger Eleni Stavrinidou, forskare vid institutionen för teknik och naturvetenskap på Linköpings universitet och huvudförfattare till den nya forskningsartikeln i tidskriften PNAS, till Forskning & Framsteg. Den snittade rosen har först fått suga i sig vatten med ett material som utvecklats speciellt för ändamålet, av kemisten Roger Gabrielsson. Materialet sprids genom vätskekanalerna till alla delar av växten. Samtidigt triggas kemiska reaktioner, som gör att det främmande materialet sätts ihop till långa, elektriskt ledande plasttrådar. Trådarna bildar ett nätverk som har förmågan att hålla kvar laddningar, precis som i en så kallad superkondensator som används för energilagring.

- Polymerisationen sker av sig själv inne i växten, säger Eleni Stavrinidou till Forskning & Framsteg, och tillägger att de ledande plasttrådarna inte verkar påverka rosen. Den klarar sig lika bra i en vas som rosor utan elektronik.

- Det kan verka galet och forskningen befinner sig fortfarande i ett mycket tidigt skede, men vi ser flera praktiska tillämpningar framöver, säger Eleni Stavrinidou. Energin kan driva sensorer eller små pumpar som mäter och frisätter signalsubstanser eller hormoner som styr växtens utveckling. En annan idé är att bygga en bränslecell inne i en växt, som omvandlar näringsämnen till elektricitet.