Solel Syd: Nu ska Sveriges solelstätaste område skapas

Startmötet för solelssatsningen Solel Syd har gått av stapeln, i Gamla rådhuset i Ystad. Några aktörer i Ystad har gått samman för att skapa Sveriges solelstätaste område.

 

– Sverige ligger långt efter i utvecklingen. Att vi dag har vi en billig massproduktion av solceller kan vi tacka länder som Kina och Tyskland för, säger Per-Uno Alm som till vardags arbetar som hållbarhetsstrateg vid Sparbanken Syd.

– Det har blivit billigare att fånga kraften från solen än att utvinna fossila energislag. Det kan till och med vara så att de gas-, kol- och oljefyndigheter som ruvar under jordens yta kanske inte har något värde alls för oss i framtiden, säger Per-Uno Alm och visar en bild från ett oljefält vars pumpar drivs av solel.

Billigare utrustning och lägre investeringskostnader lockar investerare, skriver Hållbar Utveckling Skåne.

– Alla vi som bor i villor och småhus, vi skulle kunna vara de som verkligen gör skillnad. Om man som individ deltar aktivt blir klimatfrågan också mycket mer hanterbar, säger Anneli Hultén, landshövding i Skåne.

Naturskyddsföreningens tidigare generalsekreterare Svante Axelsson är samordnare för regeringens satsning Ett fossilfritt Sverige.

– Vi är i en brytpunkt som ingen av de experter jag talat med trodde skulle infalla redan nu. Till och med den mest optimistiska prognosen är helt fel i relation till hur det ser ut idag.

– Det intressanta är att det är vi privatpersoner som är ”prosumenter”, alltså att vi både producerar och konsumerar vår energi själva. Energibolagen undrar lite nervöst hur det ska gå dem, när det är vi som producerar elen själva. I Tyskland ägs den förnybara energin till 90 procent av bönder, villaägare och kooperativ. De stora bolagen äger kolkraften och kärnkraften, säger Svante Axelsson.

– Om vi bara får igång den globala energiomställningen så finns det mycket att tillgå som inte fanns på 80- och 90-talet: sol-, vind-, och vattenkraft. Men idag är alltså solen den mest konkurrenskraftiga energikällan. Det finns alltså inte någon motsättning mellan långsiktig hållbarhet och långsiktig lönsamhet, säger Svante Axelsson.

Bakom Solel Syd står Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommuner, Rotary S:t-Petri, Villaägarföreningen, Svarte Byalag och Sparbanken Syd.