Azelio startar kommersiellt projekt i Afrika söder om Sahara

Bild: Azelio.

Azelio har ingått ett så kallat Memorandum of Understanding (MoU), med det svenska företaget inom hållbara energilösningar, Stella Futura. Överenskommelsen gäller ett småskaligt kommersiellt projekt i Afrika söder om Sahara som syftar till att demonstrera Azelios teknik i verklig kommersiell miljö för att därigenom bana väg för en bredare tillämpning av tekniken i regionen.

Det första projektet ska demonstrera Azelios lösning för att distribuera förnybar el dygnet runt till samhällen utanför elnätet, genom att producera elektricitet vid behov från lagrad solenergi. Anläggningen på 50 kWe är planerad att tas i drift under tredje kvartalet 2020. Två möjliga platser för projektet är under utvärdering, en i Ghana och en i Togo.

Båda parter avser att Stella Futura ska bli en av Azelios försäljnings-, installations- samt drift- och underhållspartner i Afrika söder om Sahara. 

- Energifattigdom är ett vanligt problem i Afrika söder om Sahara som hindrar individer och samhällen från att utvecklas. Vi kan bidra till att lösa detta problem på ett hållbart sätt och omfördela energin. Genom att demonstrera vår teknologi på plats bygger vi den kunskap och erfarenhet som krävs för att rulla ut vår lösning i större skala, säger Azelios VD Jonas Eklind.