Norges största vattenkraftverk invigdes

Bild: Youtube

Nyligen invigdes Norges största vattenkraftverk Vamma 12. Invigningen gästades av Norges statsminister Erna Solberg.

Vamma kraftverk ligger vid Glomma, 18 kilometer söder om sjön Øyeren i Askim och Skiptvet kommun. Kraftverket är Norges största vattenkraftverk och har en kapacitet på 500 kubikmeter per sekund och 127 megawatt installerad effekt. Hela projektet omfattar en kostnad på nära en miljard norska kronor.

Projektet genomfördes i BIM inom alla områden, och inga ritningar tillhandahölls. Det är Norconsult som har varit ansvarig för BIM-modellen i projektet och konstruktionen genomfördes på underlaget av den digitala modellen.

Dimensionerna för kraftstationen på Norges största vattenkraftverk är stora. Turbinens löphjul har en diameter på nästan 8 meter och effekten på 127 MW motsvarar 70 000 hästkrafter. Det har sprängts över 250 000 m³ berg och gjutits över 35 000 m³ betong. Kaplanaggregatets drivvattenförning på 500 kubikmeter motsvarar vikten för cirka 100 elefanter - per sekund.

Den årliga produktionen på 1,6 TWh vid Vamma kraftverk utgör mer än 1 procent av Norges totala elkraftkonsumtion. Från botten av länspumpen till toppen är det 70 meter – vilket är fyra meter högre än Oslo rådhus.