Eon ska bygga hus för framtidens energisystem

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Eon har för avsikt att bygga tio smarta hus i Malmö, med färdigställande under andra delen av 2011. Målet och syftet är att kunna realisera det framtida smarta boendet med energisnålhet och delaktiga kunder.

– Vi vill göra kunden mer aktiv i energikedjan. Både som energikonsument och som energiproducent. Framtidens energisystem kommer att kräva att näten utnyttjas på ett smartare sätt och här har kunderna en viktig roll, säger Anders Olsson, affärsområdeschef Nät, Gas och Värme på Eon Nordic.

Detta framkom vid ett seminarium som Eon arrangerade tillsammans med Apple och IBM och där temat var The New Smart Energy World. I takt med att det kommer in mer förnybar energi i systemet blir produktionen mindre konstant – det blåser inte alltid och solen skiner ett begränsat antal timmar om året. För att klara av att täcka energi- och effektbehovet måste näten då nyttjas smartare. Det handlar om att hitta nya vägar att lagra energi och att i högre grad göra hushållen delaktiga i energisystemet.

Husen kommer att vara byggda på ett sådant sätt att uppvärmningskostnaderna är mycket låga. Eons smarta hus tar steget vidare från passivhusen, genom att kunden blir sin egen energiproducent. Detta ska ske genom till exempel solceller eller vindkraftverk. Ett komplement kan till exempel vara att en elbil som är fulladdad kan leverera el tillbaka i systemet om det finns efterfrågan, vilket en smart elmätare kommer att kunna bedöma och styra. Det smarta huset ska också kunna ge kunden en signal när priset är lågt på elbörsen NordPool, varför varmvattenberedaren eller diskmaskinen bör startas just då.

– Intelligensen i husen innebär att Eon som producent och våra kunder tillsammans är aktiva i strävan mot ett klimatsmartare samhälle. Och förutom detta kommer tio familjer få förmågan och möjligheten att styra och kontrollera sin energianvändning på ett enkelt och smart sätt, säger Anders Olsson.

Hittills har det inte funnits någon lagringsmöjlighet för energi, utan produktion och konsumtion sker samtidigt. Men just nu pågår försök med stora ackumulatorer som kan lagra energi för den händelse att produktionen understiger efterfrågan.

Eon säger att man kommer att samarbeta med flera leverantörer av tekniska lösningar för att kunna tillhandahålla enkla och visuella sätt för kunderna att manövrera sin elkonsumtion i realtid.

– Vi tror att det är en absolut nödvändighet för framtidens energibolag att förstå kunders behov, krav och beteenden, samt göra energianvändningen pedagogisk och användarvänlig, säger Anders Olsson.