På taket till Härnösand gamla sjukhus sitter numera en solenergianläggning. Solenergisystemet klarar enligt tillverkaren att samtidigt producera värme, el och kyla med solceller för koncentrerat ljus.
Projektet Clean Demonstration Arena syftar till att synliggöra miljöteknikanläggningar. Av ett 20-tal anläggningar runt om i miljölänet Västernorrland har fem valts ut som försöksstationer i en första fas. Landstingets solfångare på sjukhustaket i Härnösand har en särställning som fullskalig pilotanläggning.
– Vi har häpnadsväckande många bra miljöteknikanläggningar i vårt län men vi har hittills varit väldigt dåliga på att tala om det, tycker Joakim Byström, projektledare.
Bland de anläggningar som pekats ut som högintressanta inom projektet finns SCA (vattenrening vid Östrands massafabrik) och Mondi (förgasning och elproduktion). De fem demonstrationsanläggningar som valts ut i denna första omgång är genomgående något mindre enheter.
– Det känns rätt att börja i mindre skala och med anläggningar som har ett konkret innehåll som är ganska enkelt att förstå och ta till sig, säger Joakim Byström. Sedan går vi vidare med de komplexa systemlösningarna.
De fem utvalda är, förutom Landstingets solfångare i Härnösand; Sekabs etanolpilot i Örnsköldsvik, Rektus regnskog på Midlanda, Regnbågens kombinerade fisk- och grönsaksodling i Kattastrand samt Koljerns husisolering med glas i Sundsvall.
Solfångaren med namnet X10 är härnösandsföretaget Absolicons första produkt och resultatet av ett mångårigt utvecklingsarbete. Nu är X10 ute på världsmarknaden och de första installationerna har gjorts i Sverige, Spanien och Grekland.